Seminari IdISBa. Marta González Freire. “Age-related changes in skeletal muscle. Can we reverse the aging process?”
El dilluns 24 de febrer a les 13.30h, les aules 102-103 de l’Hospital Universitari Son Espases acolliran el seminari, “Age-related changes in skeletal muscle. Can we reverse the aging process?”, a càrrec de la Dra. Marta González Freire, investigadora Miguel Servet tipus I.
La Dra. González-Freire és graduada en Fisiologia de l'Exercici i Ciències de l'Esport per la Universitat d'A Coruña (2006), també ha cursat dos màsters, un l'any 2007 sobre Activitat Física i Salut a la Universitat Europea de Madrid i l'altre el 2013 sobre Genètica i Biologia Cel·lular a la Universitat Autònoma de Madrid. És doctora en Fisiologia de l'exercici des de l'any 2012 per la Universitat Europea de Madrid.
Durant l'última dècada, ha centrat la seva investigació principalment en l'estudi dels processos moleculars i cel·lulars en múscul esquelètic i en com aquests afecten la seva composició i funció. Durant el doctorat, el 2007, va realitzar el màster en Activitat Física i Salut (Universitat Europea de Madrid, UEM) i el 2013, va cursar el màster en Genètica i Biologia Cel·lular (Universitat Autònoma de Madrid) amb l'objectiu d'aprofundir en els coneixements de la biologia molecular. A més, el 2009, va treballar pel Comitè Paralímpic Espanyol com a fisiòloga per així posar en pràctica tots els coneixements de fisiologia de l'esport obtinguts en el doctorat sota la tutela del Dr. Alejandro Lucía (UEM). Finalment, en les últimes etapes del doctorat, a l'octubre de 2012, es va interessar cada vegada més per la identificació dels processos moleculars i cel·lulars responsables dels canvis en la composició del múscul esquelètic que ocorren a mesura que envellim. La sarcopènia, o el declivi associat a l'edat i a la massa i força muscular, és un factor principal en el declivi físic i en les discapacitats associades a aquest. A l'octubre de 2013, amb l'objectiu d'aprofundir en la investigació de la sarcopènia, i després de l'obtenció d'una beca postdoctoral, va començar a treballar juntament amb el Dr. Luigi Ferrucci (amb més de 1000 articles indexats a PubMed) al National Institute of Aging (NIA), divisió de National Institutes of Health (NIH), a Baltimore (Maryland, EE. UU.). El Dr Ferrucci, director científic del NIA, lidera diversos estudis longitudinals sobre l'envelliment del múscul esquelètic, entre d'altres, com el BLSA (Baltimore Longitudinal Study of Aging) i el GESTALT (Genetic and Epigenetic Signatures of Translational Laboratory Testing). A l'ésser partícip de tots dos estudis, ha obtingut una formació i pràctica excel·lents per a l'estudi dels processos de l'envelliment, sobretot pel que fa al múscul esquelètic. Porta 5 anys en el NIH, on ha enfocat de diferents maneres l'estudi dels processos que porten a l'envelliment (en múscul esquelètic humà i glòbuls), com la respirometria d'alta resolució per mesurar la respiració cel·lular de mitocòndries, RT-qPCR i altres tècniques com la proteòmica, metabolòmica, etc. Les seves contribucions científiques es poden dividir en quatre categories principals: a) Genètica i acompliment esportiu; b) Genètica, malalties i envelliment; c) Sarcopènia relacionada amb l'edat, envelliment i multimorbilitat; d) Aminoàcids essencials, turó i retard de creixement en nens (aquest últim en col·laboració amb el Dr. Richard D. Semba, de la Universitat John Hopkins, Baltimore, MD, EE.UU.)