Webinar IdISBa. Carles Barceló Pascual. "Treating the incurable cancer: Dissecting the role of oncogenic Mutations in Pancreatic Ductal Adenocarcinoma”
El dilluns 29 de juny a les 13.30h tindrà lloc el seminari en línia "Treating the incurable cancer: Dissecting the role of oncogenic Mutations in Pancreatic Ductal Adenocarcinoma” and “Contributing my grain of sand in COVID19: Polymorphisms in ACE2-mediated SARS-CoV2 infection”, a càrrec del Dr. Carles Barceló Pascual, investigador Miguel Servet I del grup “Malaltia Oncològica Peritoneal" de l'IdISBa.
Es va llicenciar en Biologia (2006) i en Bioquímica (2009) a la UIB obtenint el Premi Extraordinari i la menció de Premi Nacional del Ministeri d’Educació (2013).
Durant els darrers anys ha centrat la seva recerca en entendre la senyalització oncogènica i els mecanismes d’addicció dels tumors a oncogens en models humans i murins per tal d’explotar noves dianes terapèutiques. Durant el seu doctorat va descobrir com la fosforilació de l’oncogen KRAS era una condició necessària pel desenvolupament de tumors regulats per aquest oncogen com el càncer de pàncrees (Barceló et al. Cancer Research, 2014; Barceló et al. Gastroenterology, 2014; Barceló C et al. J Cell Sci, 2013), fet que li va permetre obtenir el Premi Extraordinari de la Facultat de Medicina-UB i el Premi “Claustre de Doctors” de la Universitat de Barcelona (2018).
Al laboratori del Prof. Thomas Look i del Dr. A. Kimmelman al DFCI-Harvard Medical School (Boston, USA) va analitzar els mecanismes d’addicció oncogènica a l’adenocarcinoma ductal de pàncrees (PDAC). Aquest tipus de càncer és el que presenta una major mortalitat donat que té una supervivència inferior al 5% als 5 anys després del diagnòstic. Ja a Barcelona, va rebre la prestigiosa beca postdoctoral de la AECC que li va permetre estudiar l’efecte de determinades mutacions sobre les cèl·lules mare tumorals mitjançant l’edició per CRISPR/Cas9.
Actualment és investigador principal Miguel Servet tipus I a l’IDISBA i professor col·laborador de la UOC i de la UVic. En col·laboració amb el Hospital Universitari Son Espases, centrarà els seus estudis en la identificació de noves vulnerabilitats de l’adenocarcinoma ductal de pàncrees, el càncer més mortal, per tal de millorar-ne el tractament. Recentment ha rebut el suport de l’ISCIII per estudiar com polimorfismes del receptor ACE2 presents a la població espanyola i en diferents teixits incideixen en la capacitat d’infecció del virus SARS-CoV2. Aquest estudi podria explicar per què diferents pacients tenen una susceptibilitat, símptomes i resultats diferents de Covid-19.
Inscripció: Per apuntar-se al seminari, és imprescindible inscriure's fent clic sobre aquest enllaç: https://attendee.gotowebinar.com/register/4508852401889223182
Un cop inscrit, es rebrà un correu de confirmació de com s’ha d'unir al seminari web.
Instruccions: Els assistents podran intervenir per escrit durant el torn de preguntes.