CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

viernes, 21 de febrero de 2020
Un compost patentat per la UIB i l'empresa Devicare evita les complicacions associades a l'ús de dispositius urològics

El Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears (IUNICS-IdISBa) ha dissenyat i patentat un compost que evita les complicacions associades a l’ús de dispositius urològics com són els catèters ureterals o les sondes vesicals. Aquesta recerca ha donat lloc a la primera patent internacional desenvolupada conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears i una empresa, Devicare.

 

Catèters calcificats: un problema per als pacients

 

Els catèters ureterals són uns dispositius urològics tubulars, amb un diàmetre petit, que en el cas dels pacients de litiasi renal s’usen per facilitar el pas de l'orina del ronyó a la bufeta quan l'urèter està obstruït per una pedra, així com per prevenir aquesta obstrucció. En aquestes situacions, el catèter pot estar implantat des d'uns dies fins a setmanes o mesos. A més, el seu ús també està àmpliament estès en el maneig mèdic d'obstruccions cròniques, malformacions o en derivació pal·liativa, de manera que el catèter pot estar implantat durant llargs períodes de temps i, fins i tot, de manera crònica, i és molt susceptible a processos infecciosos i a la incrustació. D'aquí l'interès de la comunitat mèdica i científica per prevenir els processos de calcificació dels catèters i, en conseqüència, reduir-ne les problemàtiques associades.

 

Els investigadors del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB, liderats pel doctor Fèlix Grases, ja havien demostrat en un estudi previ, publicat a la revista científica internacional The Journal of Urology, que l'ús combinat d'acidificants del pH urinari i d'inhibidors de la cristal·lització de l'oxalat càlcic i el fosfat càlcic resultava eficaç per evitar la calcificació que dona lloc a la litiasi renal. En recerques anteriors, els investigadors de la UIB també havien assenyalat els mecanismes que expliquen el paper que el pH urinari elevat i la cristal·lització de l'oxalat càlcic i el fosfat càlcic tenen en la litiasi renal.

 

Assaig clínic en nou hospitals

 

El compost dissenyat pel Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal combina l'acció acidificant del pH urinari que fa la metionina amb l'acció inhibidora de la cristal·lització de l'oxalat càlcic i el fosfat càlcic que fa el fitat. L'eficàcia d'aquest compost ha quedat demostrada en un assaig clínic pioner d’abast nacional que es va fer durant l'any 2018 a l'Hospital Universitari Bellvitge de Barcelona, l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, l'Hospital Universitari Río Hortega de Valladolid, la Fundació Puigvert, l'Hospital Universitari San Cecilio de Granada, l'Hospital Universitari de Valme de Sevilla, l'Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo, l'Hospital Universitari La Fe de València i a l'Hospital Universitari de Santiago de Compostel·la.

 

L'assaig clínic ha permès demostrar que l'ús d'aquest compost, combinat amb la utilització del dispositiu mèdic Lit-Control pH Meter per al control i seguiment dels nivells del pH urinari del pacient, és eficaç per prevenir la calcificació dels catèters ureterals. El Lit-Control pH Meter és un dispositiu mèdic desenvolupat per l’empresa Devicare amb la col·laboració del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB i del Grup de Transductors Químics del CSIC, que permet que els pacients de litiasi renal puguin mesurar de manera ràpida, senzilla i eficaç el seu pH urinari, que és un valor clau per a la prevenció, la diagnosi i el tractament de la litiasi renal. La patent d'aquest dispositiu també és propietat de la UIB i llicenciada a l’empresa Devicare. 

 

A més de provar l'eficàcia clínica del compost i del dispositiu Lit-Control pH Meter, l'assaig clínic ha permès ampliar els coneixements sobre el procés d'incrustació. En la recerca que ha donat lloc a la patent internacional hi han tingut un paper important el Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i el Grup d'Investigació en Resistència Antibiòtica i Patogènia de les Infeccions Bacterianes, ambdós del IUNICS-IdISBa.

 

 

Font: UIB



mangakakalot