CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

sábado, 28 de marzo de 2020
L’IdISBa ultima una prova per detectar el coronavirus

Investigadors de l'Institut d'Inverstigació Sanitària dels Illes Balears (IdISBa) estan treballant en la creació d'un nou test per detectar «amb molta fiabilitat» el coronavirus. Si la investigació conclogués amb èxit, la nova tècnica podria començar a aplicar-se en un termini de deu setmanes.

 

 

Roberto de la Rica coordina el grup d'investigadors que formen part del projecte. Explica que la nova prova consisteix en analitzar una mostra respiratòria (moc, esput...) prèviament liquada amb molta efectivitat. La mostra es podrà prendre en qualsevol lloc, però haurà d’analitzar-se a un hospital.

 

 

El problema de les mostres respiratòries és el seu estat gairebé sòlid, la qual cosa dificulta la detecció de virus. Els investigadors de l'IdISBa han desenvolupat una tècnica per liquar «molt ràpidament», cosa que permet identificar el virus amb una major eficiència. Aquesta tècnica ja ha estat testada amb èxit amb bacteris i ara s'espera obtenir els mateixos resultats amb virus.

 

 

A més, afegeix De la Rica, les mostres es podran analitzar amb la tècnica ELISA, molt comú en els laboratoris dels hospitals. El resultat es podria obtenir en només un parell d'hores. «La idea és disposar d'una tècnica alternativa als PCR i contribuir a descongestionar els serveis de diagnòstic», explica el coordinador del projecte. Així mateix, afegeix, «podria fer-se paral·lelament als PCR [el mètode que s'ha utilitzat per detectar el coronavirus], que algunes vegades llancen falsos negatius, per tal de validar-los». En comparació als PCR, aquesta nova prova és «deu vegades més barata», assenyala.

 

 

No obstant això, el punt fort de la nova tècnica és la seva fiabilitat. En comparació als tests fabricats a la Xina i importats per Espanya que finalment el Ministeri ha rebutjat per la seva escassa sensibilitat, l'investigador assenyala que la seva proposta és més fiable perquè treballa «amb molt més esput» que el que pugui contenir una mostra obtinguda del nas. I «hi ha molta més càrrega viral en una mostra d'esput que la que es pugui obtenir rascant a les parets del nas».

 

 

De la Rica informa que han sol·licitat finançament a l'Institut de Salut Carlos III per adquirir els reactius que necessita la investigació i que, a més, compten amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible. «La nostra previsió és tenir el test a punt en deu setmanes, havent-ho provat en persones i havent rebut l'autorització sanitària per utilitzar-lo».

 

 

«Pensem que la prova que hem dissenyat podria ser útil a la societat. Intentem ajudar en el que podem », afegeix el coordinador del grup de investigadors.

 

 

Font: Última Hora, (28/03/20)

Impacte en altres mitjans: Ara Balears, (30/03/20)