CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

domingo, 29 de marzo de 2020
Els investigadors de Balears bolquen tots els esforços en el coronavirus

Mentre Balears s'enfronta a la pandèmia del coronavirus amb tots els seus recursos sanitaris disponibles, els investigadors no deixen de treballar. I ho fan, com explica Miquel Fiol, director científic de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, centrats en el desafiament de la Covid-19 i en una doble via. "A curt termini, amb tractaments que es puguin aplicar ara mateix, dirigits especialment als pacients més greus. I a llarg termini, pensant que una nova onada de virus o una nova crisi sanitària ens trobi més preparats, perquè la vacuna, per molt que s'accelerin els terminis, no arribarà abans del pròxim mes de gener", assegura Fiol.

 

L’IdISBa ha sol·licitat un finançament de 244.268 euros per a set projectes d'entre tots els presentats a la convocatòria urgent de l'Institut de Salut Carlos III sobre SARS-Cov-2 i la malaltia Covid-19, una convocatòria que és conseqüència directa de Reial Decret Llei sobre mesures urgents extraordinàries per fer front a la pandèmia, que va autoritzar 24 milions d'euros per a projectes d'investigació.

 

Entre aquests projectes, Roberto de la Rica, corresponsable del Grup Multidisciplinar de Sèpsia, presenta el projecte Diagnòstic de la Covid-19 mitjançant liqüefacció de mostres respiratòries i ELISA, amb l'objectiu de reduir la proporció de falsos negatius i augmentar així la sensibilitat al tractar mostres respiratòries de pacients amb Covid-19 i detectar així antígens de SARS-CoV-2 amb un assaig tipus ELISA, tècnica àmpliament usada en la pràctica clínica. "Molts falsos negatius es produeixen perquè la mostra es pren del nas", explica Miquel Fiol. "Aquesta investigació proposa prendre d'un esput, que un cop liquada redueix molt la possibilitat d'error", aclareix.

 

Marta González, per la seva banda, proposa realitzar un estudi retrospectiu per determinar si els pacients de coronavirus que prenien metformina, fàrmac que s'utilitza com a tractament en pacients amb diabetis tipus 2, podrien mantenir asimptomàtics o tenir un menor índex de mortalitat o temps d’hospitalització. Miquel Fiol explica que aquest tractament comú antidiabètic forma part d'una sèrie de 60 fàrmacs, com els indicats contra el VIH o la malària, que s'han demostrat eficaços contra el coronavirus.

 

Per la seva banda, Carles Barceló, centra el seu projecte en l'estudi de l'anomenat receptor ACE2 per identificar les regions crítiques que permeten entrar al virus a les cèl·lules. I pretén explicar per què diferents pacients tens una susceptibilitat diferent de la Covid-19.

 

La investigadora Magdalena Esteva, d'Atenció Primària, proposa estudiar l'impacte de la utilització de mesures de protecció física i altres mesures de prevenció en l'exposició al contagi per Covid-19 entre els professionals d'Atenció Primària.

 

També en Atenció Primària se centra Maria Jesús Serrano, però a la part psicològica dels professionals. El seu projecte estudia l'impacte psicològic de la crisi sanitària en els professionals, identificant els problemes de salut mental més comuns.

 

La salut mental dels professionals sanitaris que s'enfronten a la pandèmia i a les seves conseqüències en els hospitals és objecte de la investigació d'Ignacio Ricci, l'objectiu és elaborar una guia ràpida per reduir les conseqüències i sintetitzar tota l'evidència científica disponible.

 

Joan Llobera ha centrat el seu projecte a analitzar la qualitat de vida d'una mostra de cambreres de pis en relació a la crisi del coronavirus. L'objectiu és explorar i aprofundir en les experiències de les treballadores, referir possibles trastorns d'ansietat o depressió, i descriure els canvis ocorreguts amb relació a la percepció de l'estat de salut, qualitat de vida, estrès i benestar general, entre altres aspectes.

 

A través d'aquesta convocatòria l’IdISBa pretén contribuir a millorar el tractament de la malaltia en l'actual pandèmia, millorar el diagnòstic i el maneig clínic de pacients infectats i contribuir al disseny, desenvolupament i implantació de mesures de salut pública per respondre eficaçment.

 

A més, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, a través de la investigadora Dora Romaguera, col·labora amb la fundació catalana de caràcter privat Institut de Salut Global Barcelona. En aquest cas es tracta d'un estudi epidemiològic sobre l'evolució que està tenint la pandèmia del coronavirus a Espanya.

 

Font: Diario de Mallorca (29/3/2020)



mangakakalot