CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 16 de abril de 2020
El Mundo entrevista al Dr. Miquel Fiol; "La pandèmia de coronavirus ens ha agafat desprevinguts, hi haurà un abans i un després"

Cardiòleg, investigador apassionat i 40 anys d'experiència en UCIs abans d'ocupar el seu actual càrrecde Director Científic de l'Institut d'Investigacions Sanitàries de Balears (IdISBa). Miquel Fiol (Porreres, 1949) comenta les investigacions que desenvolupa l'IdISBa en relació a la Covid-19 i exposa la seva visió científica sobre la pandèmia.

 

 

Pregunta.- Quina és ara la principal activitat de l'IdISBa?

 

Resposta.- En aquests moments l'activitat dels investigadors se centra en propostes de projectes per fer front a la Covid-19. L'activitat habitual, seminaris, conferències, etcètera, s'ha paralitzat de moment, però les posarem en marxa de nou, de manera virtual. Hem passat al teletreball i a la investigació presencial per torns.

 

 

P.-Sembla que aviat posaran en marxa un nou model de test.

 

R.-En relació als tests de diagnòstic passa que la pandèmia de la Covid-19 ha saturat els sistemes de diagnòstic clínic. Les mostres respiratòries de pacients amb Covid-19 contenen antígens del virus. Aquests antígens es podrien intentar detectar amb tècniques immunològiques com ELISA. El que ha fet el grup de Roberto de la Rica [investigador de l'Idisba] és millorar aquesta tècnica a través de liquar la mostra d'esput dels pacients. És un mètode complementari a la PCR, no és més ràpid, no és més sensible, però és més barat i servirà en els propers mesos per descarregar la pressió a què es veuran sotmesos els laboratoris d'anàlisi. En quatre setmanes més podem tenir el test a punt.

 

 

P.-Aquest nou test sembla que mesura també l'increment o disminució de la càrrega vírica. És així?

 

R.-Sí, la detecció d'antígens en mostres respiratòries de pacients d'UCI podria ajudar a monitoritzar l'efectivitat de teràpies al detectar una disminució de la concentració de virus amb el tractament

 

 

P.-Quants projectes de recerca tenen en marxa o previstos relacionats amb la Covid-19?

 

R.- En aquests moments tenim 18 projectes i n'apareixerà algun més. Vull assenyalar que els investigadors de l'IdISBa han respost a la crida de solucions contra la Covid-19 de manera entusiasta.

 

 

P.-¿Compten amb finançament?

R.-Els 18 projectes han sol·licitat finançament a l'Institut de Salut Carlos III, que ha rebut gairebé 800 propostes de tot Espanya i en aquests moments està intentant coordinar el major nombre de projectes que tinguin objectius similars. D'altra banda, el Govern balear, a través del Idisba, ha llançat una convocatòria d'ajuts a projectes, preferentment d'innovació i aplicació a curt termini, per fer front a la Covid-19 per a investigadors de la nostra Comunitat amb un import de 300.000 euros i la possibilitat d'ampliació en cas que es tracti d'un projecte interessant de gran impacte.

 

 

P.-Per què es moren els contagiats per la Covid-19? Crec que vostès han investigat sobre això.

 

R.-La causa de mort principal és la insuficiència respiratòria per una pneumònia bilateral secundària. És una resposta inflamatòria exagerada del 'pacient. Hi ha un registre en marxa de pacients ingressats a UCI liderat per la doctora Maria Riera.

 

 

P.-Crec que Roberto de la Rica té en marxa un nou projecte de recerca.



R.-A més del desenvolupament del test de diagnòstic de Covid-19 que he esmentat abans, Roberto de la Rica i Marcio Borges (grup de sèpsia de l'IdISBa) han proposat un estudi prospectiu observacional amb el desenvolupament d'un warning en temps real basat en tècniques d'intel·ligència artificial i Machine Learning per a un objectiu combinat (gravetat respiratòria, necessitat de suport ventilatori, ingrés UCI i mal pronòstic) per als clínics dels Serveis d'Urgències i de les plantes d'hospitalització.

 

 

P.-I la doctora Mercedes García?


​R.-Mercedes García i Sion Riera del Grup de Malalties Infeccioses han detectat que alguns pacients presenten un tromboembolisme pulmonar, el que ha determinat fer canvis en el tractament sobre la marxa. La seva investigació va dirigida a detectar precoçment els pacients que evolucionaran pitjor.

 

 

P.-En la seva opinió, quan creu que tornarem a la normalitat, si és que hi tornem?
 


R.-És evident que hi haurà un abans i un després d'aquesta pandèmia. Cal aconseguir eliminar els contagis per tornar a la normalitat. Quines armes tenim a hores d'ara? El confinament per disminuir els contagis, perquè no podem estar segurs de què la població sigui acurada. S'hauria d'utilitzar més el sentit comú i la responsabilitat. Les màscares són útils als hospitals, centres sanitaris i llocs tancats. Sóc de l'opinió que en els llocs tancats (transports, supermercats...) hauria de ser obligatori. Els guants són útils per a no contagiar-te, si no et toques la cara amb ells, però pots contagiar a altres.

 

 

P.-Quines altres línies d'investigació té l'Institut en marxa?
 


R.-S'han presentat altres projectes que van des d'analitzar l'efecte de diversos fàrmacs per al tractament dels pacients més greus a detectar els factors pronòstics que et porten a ingressar a UCI. També analitzem l'impacte sociosanitari en grups de població especials com les kellys, professionals sanitaris, estrats socials desfavorits, etcètera. Aquesta pandèmia ha agafat per sorpresa al món científic, que ha hagut de recórrer a la utilització de fàrmacs usats en altres malalties com la SIDA i la malària. No obstant això, no coneixem la seva efectivitat en aquesta pandèmia. Es donen de forma empírica a gairebé tots els pacients. La vacuna haurà d'esperar fins a 2021

 

 

P.-¿Creu que ens falta molt per conèixer el virus en general i de la Covid-19 en particular?

 

R.-La composició dels virus es coneix perfectament, el problema és que per lluitar contra cadascun es necessita una vacuna específica que costa un temps obtenir. Recordant les paraules de Bill Gates, no pot ser que una pandèmia com aquesta agafi desprevinguda la humanitat. No es pot restringir la inversió en sanitat i ara ho estem pagant. De totes maneres, vull donar un missatge de tranquil·litat als usuaris en el sentit que el sistema no es va a col·lapsar en la nostra comunitat. Hi ha prou llits d'UCI ben equipats per fer front als casos greus. Ho sé perquè he treballat a la UCI 40 anys abans del meu càrrec actual.

 

 

Font: El Mundo Balears

Data: 16.04.2020