CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 18 de mayo de 2020
Científics de les Balears han iniciat un estudi de seroprevalença

Un grup de científics de Balears ha iniciat un estudi de seroprevalença que permetrà conèixer quina proporció de la població adulta de les illes està infectada de coronavirus i, sobretot, com evoluciona l'anomenada «immunitat de grup» enfront de la COVID-19 a Balears.

 

Aquesta investigació centrada a l'arxipèlag, que va començar a preparar-se abans de l'estudi estatal on les primeres dades s'han conegut aquesta setmana, va més lluny que l'informe nacional perquè no es limitarà a descriure la situació en un moment concret, sinó que permetrà conèixer com evoluciona i pot ajudar en la presa de decisions davant de la COVID-19 sobre els possibles passos a donar en vacunació o mesures de distanciament.

 

«Interessa saber quina proporció de població està immunitzada, perquè, quan és molt elevada la població que ja està protegida, li és molt difícil al virus trobar els contactes per poder-se difondre», explica l'investigador principal del projecte, el doctor Joan Llobera.

 

Conèixer més com evoluciona aquesta possible immunitat de grup servirà per plantejar la necessitat o no d'una cobertura vacunal, entre altres qüestions.

 

«La seroprevalença és fonamental saber-la per prendre les decisions més adequades», recalca l'especialista, que recorda els dubtes sobre l'estratègia adoptada que hi va haver al principi, en països com el Regne Unit o Suècia que es van plantejar deixar que s'expandís l'epidèmia per anar aconseguint la immunitat però ho han anat corregint amb mesures clàssiques de distanciament.

 

«Aquí no ha passat, estem en prevalences del 2 al 5% i arribar a prevalences molt més altes tindria un cost brutal en vides i en col·lapse de serveis», detalla Llobera.

 

El grup d'investigadors -format per dos epidemiòlegs, microbiòlegs, hematòlegs-quatre immunòlegs-, amb Antoni Gayà com coinvestigador principal, estudia mostres de població sana de Balears, asimptomàtica, per determinar quants han contret la infecció.

 

Busquen anticossos, que són la resposta immunitària de cada persona davant un contagi de coronavirus, a partir de mostres del biobanc de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Balears, IdISBa.

 

Per tenir suficient precisió en l'estimació inicial, l'estudi ha arrencat amb mostres de 1.300 persones, a les quals preveuen sumar entre 360 ​​i 400 cada mes. Com les mostres estan «anonimitzades» d'origen, els científics només saben l'edat, el sexe i el codi postal de les persones que s'analitzen.

 

«Tindrem una molt bona estimació de la prevalença de la infecció per COVID en població que no ha tingut símptomes. El projecte és per a un any, fent una anàlisi de tendència, per mitjà d'un sistema de monitoratge setmana a setmana i mes a mes, per conèixer com seria l'evolució d'aquesta seroprevalença», explica el doctor Llobera.

 

Es preveuen dades de prevalença baixa, a partir de mostres de persones sanes i que en els dies previs a la mostra no han tingut símptomes. «Esperem que sigui una mica més baixa fins i tot que la que ofereix l'estudi del ministeri, però l'interessant és anar acumulant informació per saber com evoluciona la seroprevalença de grup».

 

La rellevància de conèixer si s'avança cap a la immunitat de grup serà especialment important a l'octubre, quan comencin els quadres de grip. «Serà interessant veure si en aquells dies està estabilitzada o va augmentant i anar sabent en quina situació ens anem trobant», afegeix l'epidemiòleg.

 

Estudiar l'evolució suposarà conèixer com ha arrencat la immunitat a la COVID-19 a Balears, «com es desenvolupa a l'estiu i, si a la tardor hi ha rebrot, veure com es detecta a la població».

 

Llobera destaca que la investigació que han plantejat és «relativament simple i més barat que muntar un estudi de camp» i consideren que analitzar tota la informació que obtindran «pot rendir bastant i de forma eficient».

 

Aquest estudi és un dels set seleccionats per l’IdISBa, que el finança per reforçar la lluita contra la malaltia de la COVID-19. «Hem demanat ajuda per a aquest any però esperem que es pugui prolongar per anar veient tota l'evolució al llarg de tota la possible pandèmia».

 

A partir d'una completa descripció inicial de la seroprevalença, els investigadors faran un informe de progrés cada tres mesos que compartiran «amb les diverses institucions sanitàries que poden prendre decisions en aquest camp, per si pot ser útil» i fins i tot en publicacions científiques.

 

«Pens que la COVID és una carrera de fons. No és només veure com vam arrencar, sinó com evolucionarà, perquè ens condicionarà un parell d'anys almenys», conclou Llobera.

 

Font: Ultima Hora (16/5/2020)