La Fundació 'la Caixa' selecciona un projecte balear per al desenvolupament d'un kit de diagnòstic bacterià ràpid
La Fundació 'la Caixa' ha seleccionat, a través del programa CaixaImpulse, un projecte balear d'innovació biomèdica anomenat BioPAPER, una iniciativa que se centra en el desenvolupament d'un kit de diagnòstic bacterià ràpid i senzill.
Segons ha informat la fundació en un comunicat de premsa, el projecte està liderat per l'investigador de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Balears Roberto de la Rica.
BioPAPER és una prova diagnòstica capaç de detectar bacteris en mostres d'orina o esput en menys de 10 minuts. Les proves consisteixen en un únic tros de paper de filtre que genera taques de color en presència de bacteris i únicament requereix d'un telèfon intel·ligent per a identificar diversos patògens.
Segons l'entitat, aquests biosensores basats en nanopartícules podrien tenir "un gran impacte en l'àmbit sanitari", ja que permeten que els metges personalitzin el tractament antibiòtic conforme a patrons locals de resistència antimicrobiana.
DUES CONVOCATÒRIES PER A FOMENTAR LA INNOVACIÓ
Incloent aquesta recerca, la Fundació 'la Caixa' ha donat a conèixer un total de 23 projectes seleccionats en el programa 'CaixaImpulse', en les seves dues línies d'actuació, 'CaixaImpulse Validate' i 'CaixaImpulse Consolidate'. D'acord amb l'entitat, aquestes convocatòries busquen fomentar la innovació a Espanya.
Un total de 20 iniciatives biomèdiques, de les 109 que es van presentar, són les triades en la convocatòria Validate. Els projectes provenen de diferents comunitats autònomes d'Espanya: Catalunya (12), Comunitat de Madrid (2), Comunitat Foral de Navarra (2), Galícia (1) i Balears (1). A ells se sumen dues iniciatives proposades a Portugal.
Així mateix, en la convocatòria Consolidate es van presentar 40 projectes, dels quals van sortir seleccionades tres iniciatives: dos d'Espanya i una de Portugal.
PROCÉS DE SELECCIÓ I PANELL D'EXPERTS
Els projectes presentats han passat per un procés de selecció que consta de dues fases. En la primera, totes les propostes rebudes són avaluades en format 'avaluació d'experts' per experts i professionals de l'àmbit de la salut, així com del món empresarial; i en la segona fase, els líders dels projectes amb millor puntuació defensen la seva proposta en una entrevista presencial.
Per a contribuir a l'èxit de les 23 iniciatives seleccionades, CaixaImpulse ofereix a més suport econòmic, un programa d'acompanyament, 'feedback' sobre cada projecte per part de la indústria, el mercat i els experts de referència i immersió en la realitat del mercat.
En totes dues convocatòries, els criteris de selecció dels projectes es basen en quatre requisits qualitat de la ciència i viabilitat tècnica de l'actiu; potencial de transferència; implementació, execució i pla de desenvolupament, i impacte social i innovació responsable.
Ressò a premsa: