Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària de Balears (IdISBa) està ultimant un projecte per fabricar massivament mascaretes en impressores 3D. L'objectiu és que l'arxipèlag deixi de ser dependent de l'exterior per proveir-se d’aquest material que, a més, presentarà una particularitat: el filtre de les mascaretes estarà impregnat amb una solució salina que eliminarà el virus, almenys en part.
«Busquem fabricar un model homologat de màscares en 3D que, en cas que fos necessari, ens permetés fabricar-les en quantitats suficients per ser autònoms», va explicar ahir en conversa amb aquest diari José Reyes, un dels responsables d'aquest projecte juntament amb els investigadors Pilar Roca, Yolanda González i Bartomeu Alorda.
«Estem fent proves d'impressió dels models candidats i mentrestant estem pendents de rebre les anàlisis dels filtres salinitzats per comprovar les seves capacitats virucides. Sabem que el clorur sòdic destrueix el coronavirus; però ara hem de comprovar-ho en un laboratori », va valorar Reis.
Les mascaretes resultants serien d'un material molt semblant al plàstic, i amb una major capacitat de protecció davant el virus que les convencionals a l'incorporar aquesta nova salinització. En aquest sentit, a l'equip d'investigadors de l'IdISBa no li consta que hi hagi productes similars.
«Les màscares normals tenen un filtre que atrapa les partícules sobre les quals va muntat el virus. En canvi, les que estem desenvolupant no només bloquejaran el virus sinó que el combatran », va il·lustrar Reis.
Aquest científic va advertir que no val amb tirar sal corrent en una mascareta. «Preparem una solució salina molt concentrada i amb ella impregnem el filtre. En poc temps esperem tenir resultats », va destacar.
L'esclat de la pandèmia al març va disparar la demanda de màscares i va deixar en evidència l'escassa capacitat de Balears i de la resta de comunitats per proveir-se d’aquestes i altres equipaments bàsics. Aquest va ser el germen del projecte que està duent a terme l’IdISBa i que, en cas que hi hagués col·laboració amb les administracions públiques, es podria fabricar de manera industrial.
Durant aquelles primeres setmanes de confinament diversos residents que tenien una impressora 3D a casa es van organitzar per imprimir pantalles i altres elements per protegir uns sanitaris que s'enfrontaven amb la pandèmia amb equips molt precaris.
En aquesta ocasió també es tracta d'una iniciativa «altruista», però amb la idea que el material es fabriqui de manera massiva perquè arribi tant a professionals sanitaris com a la població en general. «Hi hauria la possibilitat de crear un codi obert que permetria imprimir les seves màscares a qui tingués a casa una impressora 3D compatible», va indicar Reis.
Si no hi ha contratemps, els investigadors esperen poder utilitzar aquest nou producte en una hipotètica tercera onada.
Font: Diario de Mallorca (15/12/2020)
Ressò en premsa:
- Al Dia IB3 (16/12/2020) 40'40"