CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 22 de marzo de 2021
Demostren el vincle entre el consum d'aliments i begudes ultraprocessats i l'acumulació d'adipositat relacionada amb l'edat

Un major consum d'aliments i begudes ultraprocessats ​​s'associa amb una major acumulació d'adipositat visceral i general relacionada amb l'edat tal com es constata en un estudi realitzat per investigadors del CIBER d'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) a la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), liderats per Dora Romaguera. Aquests resultats estan ja disponibles en la versió en línia de la revista científica Clinical Nutrition.

 

"Ho hem fet utilitzant per primera vegada indicadors d'adipositat de mesurament objectiu a través de densitometria que permet mesurar tant el greix total com la visceral en lloc dels indicadors antropomètrics (IMC, circumferència de cintura ...) que permeten un mesurament indirecta, utilitzats en altres estudis previs ", explica Dora Romaguera.

 

"Els nostres resultats reforcen el coneixement existent sobre l'impacte perjudicial dels aliments i begudes ultraprocessats ​​en la salut i la mortalitat. De fet vinculem el seu consum amb una major acumulació d'adipositat regional i global en el futur en població gran amb malalties cròniques ", afirma la primera autora de l'estudi, Jadwiga Konieczna, investigadora també de l'IdISBa i del CIBEROBN.

 

Més de 1.400 participants

 

El consum d'aliments i begudes ultraprocessats ​​s'ha associat amb l'obesitat i les comorbilitats associades. L'excés de greix visceral que apareix amb l'edat s'ha considerat el culpable que contribueix a resultats de salut adversos associats a l'adipositat. No obstant això, cap dels estudis previs ha aclarit científicament el vincle entre aliments i begudes ultraprocessats ​​i l'adipositat de manera directa i la seva distribució.

 

D'aquí que l'objectiu d'aquest estudi fos investigar en futur l'associació entre els canvis que es produeixen pel consum d'aliments i begudes ultraprocessats ​​i la distribució de l'adipositat, avaluada de manera objectiva.

 

Per a això van comptar amb una mostra de 1.485 participants de l'estudi PREDIMED-PLUS (homes i dones espanyols de 55 a 75 anys amb sobrepès, obesitat i síndrome metabòlica) que van ser sotmesos a mesuraments de composició corporal.

 

Els resultats van manifestar que, de mitjana, el consum d'aliments i begudes ultraprocessats ​​va representar el 8,11% de la ingesta diària total a l'inici de l'estudi. L'increment diari del 10% en el consum d'aliments i begudes ultraprocessats ​​es va associar amb una acumulació significativament més gran de greix visceral a proporció de greix ginoidea (perifèrica) i greix total.

 

"Aquestes dades posen de manifest la importància que els programes i polítiques de salut pública mundial considerin el desànim del consum d'aliments i begudes ultraprocessats ​​i la preferència pels aliments frescos o mínimament processats", indica Romaguera, qui continua afirmant que aquestes recomanacions implantades ja en les primeres etapes de la vida podrien ajudar a debilitar els canvis relacionats amb l'edat que condueixen a un dipòsit d'adipositat perjudicial.

 

Referencia de l’article:

 

Contribution of ultra-processed foods in visceral fat deposition and other adiposity indicators: Prospective analysis nested in the PREDIMED-Plus trial

 

Jadwiga Konieczna, Marga Morey, Itziar Abete, J. Alfredo Martínez, Dora Romaguera on behalf PREDIMED-Plus investigators1

 

DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.01.019

 

Sobre el CIBEROBN

 

El CIBER (Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa, M.P.) depèn de l'Institut de Salut Carlos III -Ministeri de Ciència i Innovació- i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) és un consorci integrat per 33 grups de treball nacionals de contrastada excel·lència científica, que centra la seva tasca investigadora en l'estudi de l'obesitat, la nutrició i l'exercici físic per tal de generar coneixement útil per a la pràctica clínica, la indústria alimentària i la societat en el seu conjunt. Aquesta institució treballa a més sobre els beneficis de la dieta mediterrània, la prevenció d'alteracions metabòliques, l'obesitat infantil i juvenil, i la relació entre obesitat i el càncer.

 

Dora Romaguera i Jadwiga Konieczna, investigadores de l’estudi