Un estudi analitza la relació entre el tractament del càncer de mama durant l’embaràs i la possible afectació de la placenta
El diagnòstic de càncer de mama durant l’embaràs és poc freqüent. El maneig d’aquestes pacients és altament complex i requereix d’equips multidisciplinars experts.
El Dr. Octavi Córdoba, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Son Espases i investigador de l’IdISBa, ha dirigit un estudi per estudiar la possible afectació que la quimioteràpia administrada durant la gestació pot fer sobre la placenta.
L’article titulat “Evolució dels factors angiogènics en dones embarassades que pateixen càncer de mama tractat amb quimioteràpia” ha estat publicat a la revista Cancers de l’editorial d’accés obert Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI).
L’estudi ha estat finançat per una beca de recerca en salut de l’Institut de Salud Carlos III i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea. L’estudi s’ha dirigit des de l’IdISBa i han participat diferents centres d’Espanya com son l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital La Fe de València. Han participat 12 pacients amb càncer de mama que van rebre quimioteràpia durant la gestació i 216 gestants sanes que van servir com a comparació. L’estudi es va desenvolupar entre els anys 2012 i 2016 a l’Hospital Vall d’Hebron.
Els investigadors han analitzat l’evolució de tres biomarcadors associats al bon desenvolupament de la placenta (tirosina quinasa, factor de creixement de la placenta i endoglina soluble) en la sang de pacients embarassades. En l’estudi han observat que les dones que rebien quimioteràpia presentaven una afectació dels nivells en sang d’aquests factors angiogènics placentaris.
Tot i que tractar amb quimioteràpia durant l’embaràs s’ha demostrat que és possible, també s’ha descrit que tenen major percentatge de complicacions. En l’article es conclou que les pacients amb càncer de mama tractat amb quimioteràpia han mostrat signes d’insuficiència de la placenta. L’ús dels factors angiogènics pot ser de gran utilitat per prendre decisions i millorar l’actuació d’aquestes pacients, a més de poder anticipar futures complicacions associades a l’embaràs.
Ressò en premsa:
IB3 Notícies (11/04/2021)