CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

martes, 8 de junio de 2021
És possible un kit de diagnòstic bacterià ràpid?

Investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), liderats pel bioquímic Roberto de la Rica, han desenvolupat una prova diagnòstica capaç d'identificar els bacteris responsables de la pneumònia en mostres d'esput del pacient en menys de 10 minuts.



Anomenada BioPAPER, es tracta d'un test d'antígens ràpid que analitza la mostra i, a través d'una aplicació de mòbil, alerta de la presència de Pseudomonas aeruginosa, el bacteri més prevalent causant de pneumònia.

 

Això és especialment important per a evitar les resistències microbianes als antibiòtics als hospitals, on sol haver-hi bacteris multiresistents, i en casos d'emergència, com davant la sospita que un pacient tingui pneumònia, i en aquest cas cal administrar antibiòtics al més aviat possible per a evitar complicacions.



“En l'actualitat, no existeix cap mètode per a identificar quin bacteri està causant la pneumònia prou ràpid per a poder triar l'antibiòtic més adequat”, explica De la Rica. El mètode més habitual és el cultiu microbiològic, que triga 48 hores a obtenir resultats. O la PCR que, encara que és més ràpida, també és més cara.


En aquest sentit, De la Rica i el seu equip han desenvolupat un mètode basat en nanopartícules d'or recobertes d'anticossos que reconeixen les proteïnes del bacteri Pseudomonas aeruginosa. En fer-ho, es generen taques de colors sobre el paper de filtre que s'identifiquen mitjançant una aplicació de mòbil. “Detectem el bacteri més prevalent causant de pneumònia, que és resistent a molts antibiòtics i per a la qual existeixen uns fàrmacs últim recurs per a tractar-la”, diu l'investigador.
Ara estan acabant de preparar un prototip per a 2022 començar els assajos clínics amb els quals validar el test. En proves preliminars amb un panell de mostres de pacients, alguns dels quals tenien infecció per pseudomonas i altres per altres bacteris, van obtenir una sensibilitat del 100%.



*Projecte de recerca impulsat per la Fundació ‘la Caixa’, entitat que dona suport a Big Vang.

 

FONT: La Vanguardia (7 de juny 2021)