Antonio Oliver Palomo nomenat nou subdirector del comitè CIBERINFEC de l'ISCIII
El passat 20 de gener, es va celebrar el primer Comitè Executiu del CIBER de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC) de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), la nova àrea científica que s'incorpora al Consorci Centre d'Investigació Biomèdica en Xarca (CIBER) que coordina l'ISCIII. El CIBERINFEC tindrà com a director científic al microbiòleg Jesús Oteo i com a Subdirector al microbiòleg de l'Hospital Univeristari Son Espases i investigador de l'IdISBa Antonio Oliver Palomo.
La nova àrea de Malalties Infeccioses del CIBER compta amb una dotació inicial de 4 milions d'euros i suposa la incorporació de 46 nous grups al consorci, dels quals 6 corresponen a l'ISCIII, i més de 500 investigadors adscrits. Amb l'arribada del CIBERINFEC i la incorporació del CIBERNED, el CIBER estarà format per 13 àrees temàtiques de recerca. S'han creat cinc programes estructurals: Salut Global, infeccions emergents i reemergents; Resistència a antimicrobians; VIH/SIDA i infeccions de transmissió sexual; Infeccions en immunodeprimits i relacionades amb l'assistència sanitària, i un programa de Formació.
La coordinació dels cinc programes recau en les següents persones:
- Programa de Salut Global, infeccions emergents i reemergents: Agustín Benito, director del Centre Nacional de Medicina Tropical de l’ISCIII, i Cristina Calvo Rey, de la Fundació Recerca Biomèdica Hospital La Paz.
- Programa de Resistència a antimicrobians: Jesús Rodríguez Baño, de la Fundació Pública Andalusa per a la Gestió de la Recerca en Salut de Sevilla, i Rafael Cantón Moreno, de la Fundació Recerca Biomèdica Hospital Ramón y Cajal.
- Programa de VIH/SIDA i infeccions de transmissió sexual: Santiago Moreno Guillén, de la Fundació Recerca Biomèdica Hospital Ramón y Cajal, i José Mª Miró Meda, de l'Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
- Programa d'Infeccions en Immunodeprimits no HIV i infeccions relacionades amb l'assistència sanitària: José Mª Aguado García, de la Fundació Recerca Biomèdica Hospital 12 d'Octubre, i Jordi Carratalá Fernández, de la Fundació Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
- Programa de Formació: Mª del Carmen Fariñas Álvarez, de la Fundació Institut de Recerca Marquès de Valdecilla (IDIVAL).
El pressupost inicial de 4 milions contempla el finançament dels contractes i els grups de recerca i el desenvolupament de partides com a Projectes conjunts de recerca; Plataformes de serveis cientificotècnics; Accions de coordinació i comunicació; Programes de formació de joves investigadors i Dotació per a Unitats Tecnològiques.
L'àrea CIBERINFEC s'uneix a les ja existents en el CIBER, el consorci més gran de recerca biomèdica i sanitària d'Espanya: Malalties Hepàtiques (CIBEREHD); Malalties Respiratòries (CIBERES); Bioingeniería, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN); Malalties Rares (CIBERER); Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP); Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN); Salut Mental (CIBERSAM); Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM); Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES); Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), i Càncer (CIBERONC). En l'actualitat el CIBER compta amb prop de 6.000 investigadors adscrits, integrats en més de 400 grups de recerca que treballen en xarxa per tota Espanya i que estan vinculats a més de 100 institucions consorciades del sector públic i privat.
FONT: Institut de Salut Carlos III. 20/01/2022