El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres 9 de febrer l'Acció Estratègica en Salut (AES) per aquest any 2022, que comptarà amb més de 144 milions gràcies a l'aportació dels Pressupostos Generals de l'Estat i els Fons de recuperació. L’AES, que gestiona l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) com a organisme dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, és la principal eina per a finançar la recerca biomèdica i sanitària a Espanya. Concedeix ajudes per a la realització de contractes i de projectes de recerca per a impulsar el desenvolupament de la I+D+I en salut a Espanya i la carrera professional de la seva comunitat investigadora, principalment la centrada en salut.
L’AES 2022 inclou diverses convocatòries ordinàries d'ajudes per a la realització de contractes i projectes de recerca en salut, a les quals caldrà sumar convocatòries extraordinàries vinculades al PERTE de Salut d'Avantguarda, com les d'Infraestructures i Medicina de Precisió. Les principals novetats en l'AES 2022 van destinades a estabilitzar la carrera investigadora gràcies a modificacions en determinats contractes; consolidar els projectes de recerca clínica independent; ampliar els grups de recerca en el Consorci CIBER, i reformular els projectes de desenvolupament tecnològic en salut per a garantir una veritable transferència de coneixement.
Les convocatòries ordinàries incloses en l’AES 2022 (un total de 15) es distribueixen en tres programes estatals: el Programa Estatal Per a Desenvolupar, Atreure i Retenir Talent; el Programa Estatal Per a Impulsar la Recerca Cientificotècnica i la seva Transferència, i el Programa Estatal Per a Afrontar les Prioritats del nostre Entorn. Aquests tres Programes Estatals tenen subprogrames en els quals s'enquadren les diferents convocatòries d'ajudes, contractes i projectes, que enguany inclouen novetats en contractes com els Sara Borrell i els Miguel Servet, i en projectes com els denominats Recerca (I+D+I) en Salut.
Convocatòries d'ajudes per a contractes i projectes inclosos en la AES 2022
- En el Subprograma Estatal de Formació (Programa Estatal Per a Desenvolupar, Atreure i Retenir Talent):
- Contractes predoctorals de formació en recerca en salut, en les seves dues modalitats (PFIS i i-PFIS): Aquestes ajudes financen contractes destinats a la formació inicial de persones investigadores en ciències i tecnologies de la salut.
- Ajudes de formació en gestió de la recerca en salut (FGIN). Aquestes ajudes faciliten el desenvolupament d'un pla d'activitats de formació en gestió de la recerca en ciències i tecnologies de la salut a realitzar que es realitzen en l’ISCIII.
- Contractes Rio Hortega. Destinats a la contractació de professionals que hagin acabat el període de formació sanitària especialitzada, per al desenvolupament d'un pla de formació en recerca en ciències i tecnologies de la salut que simultaniegen aquesta activitat amb l'activitat assistencial corresponent a la seva especialitat, promovent amb això la incorporació de joves investigadors al Sistema Espanyol de Ciència, tecnologia i Innovació (SECTI).
- Contractes Sara Borrell: El seu objecte és la contractació, en centres amb activitat clínic-assistencial, de doctors i doctores recentment titulats en el camp de les ciències i tecnologies de la salut, per a perfeccionar la seva formació. Novament, amb aquests contractes es promou la incorporació de persones investigadores joves al SECTI. En l’AES 2022 aquests contractes passen a estar dins del Subprograma de Formació, en lloc de pertànyer al Subprograma d'Incorporació com ocorria fins ara.
- En el Subprograma Estatal d'Incorporació (Programa Estatal Per a Desenvolupar, Atreure i Retenir Talent):
- Contractes de gestió en recerca en salut en els Instituts de Recerca Sanitària (IIS). Aquestes ajudes estan dirigides a finançar contractes dins dels Instituts de Recerca Sanitària que puguin col·laborar en les tasques habituals d'aquests.
- Contractes Miguel Servet, en les seves dues modalitats (Miguel Servet i Miguel *ervet tipus II). Aquests contractes estan destinats a doctores i doctors d'acreditada trajectòria investigadora en centres clínic-assistencials, als quals també se'ls concedeix finançament addicional per a l'execució de la seva activitat de recerca. Addicionalment, s'estableix una ajuda addicional al centro en el cas que es comprometi a la creació d'un lloc de treball estable una vegada finalitzi el finançament del contracte, sense perjudici dels elements d'accés a aquesta posició que cada entitat plantegi d'acord amb la normativa que li sigui d’aplicació. Com a novetat en l’AES 2022, la durada de l'ajuda per a aquests contractes es divideix en dues fases: una primera, amb una durada mínima de 3 anys per a afermar les capacitats adquirides durant una primera etapa prèvia de formació postdoctoral, i una segona, amb una durada màxima de dos anys, dirigida a adquirir les competències i capacitats que permetin obtenir un lloc de caràcter estable.
- Contractes Juan Rodés. Aquesta modalitat de contractes persegueix que els centres beneficiaris puguin contractar personal investigador que s'integri dins dels fluxos assistencials del propi centre, dedicant un mínim del 50% de la seva activitat a la recerca, sempre sota el paraigua dels Instituts de Recerca Sanitària (IIS).
- Contractes per a la intensificació de l'activitat investigadora en el Sistema Nacional de Salut. Es tracta de subvencions orientades a la contractació de professionals que puguin realitzar l'activitat assistencial d'investigadors principals de Projectes de Recerca o Projectes de Programació Conjunta Internacional concedits en les convocatòries de l’AES 2019 o 2020, amb l'objectiu d'ajudar al centre beneficiari al fet que l'activitat assistencial realitzada pels investigadors amb obligacions clíniques no impacti sobre el desenvolupament dels fluxos assistencials.
- Contractes de personal tècnic bioinformàtic de suport a la recerca en els IIS. Aquests contractes estan dirigits a professionals que realitzin activitats cientificotècniques en els Instituts de Recerca Sanitària (IIS) dirigides a oferir serveis de bioinformàtica al conjunt dels grups de recerca dels Instituts de Recerca Sanitària (IIS).
- En el Subprograma Estatal de Mobilitat (Programa Estatal Per a Desenvolupar, Atreure i Retenir Talent)
- Ajudes per a la mobilitat del personal investigador, en les seves dues modalitats (M-BAE i M-AES). Aquestes ajuden financen estades del personal investigador amb un contracte subvencionat per l’AES, en centres nacionals o estrangers d'I+D, o en Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i Unitats d'Excel·lència María de Maeztu.
- En el Subprograma Estatal de Generació de Coneixement (Programa Estatal Per a Impulsar La Recerca Cientificotècnica i la seva Transferència):
- Projectes d'I+D+I en salut. Ajudes dirigides a finançar línies estables de recerca, evitant la fragmentació grups, a incentivar la participació del personal investigador que fa tasques assistencials en el Sistema Nacional de Salut com a investigador principal de projectes, i ajudar en la transició generacional de les línies de recerca dirigides per personal investigador sènior cap a personal investigador jove, entre altres qüestions. Aquests projectes canvien aquest any de denominació i ara es diuen Projectes d'I+D+I en salut amb una única actuació.
- En el Subprograma Estatal de Transferència de Coneixement (Programa Estatal Per a Impulsar La Recerca Cientificotècnica i la seva Transferència):
- Projectes de desenvolupament tecnològic en salut. Ajudes amb el mateix objecte que els PI, però destinats a potenciar la recerca traslacional orientada al mercat. Enguany aquests projectes es publiquen en dues modalitats: els Projectes de Proves de Concepte i els Projectes de Validació tecnològica de prototips.
- Projectes de recerca clínica independent. Orientats a respondre preguntes clíniques d'alt valor per al sistema sanitari però sense interès comercial per a tercers. En 2022 es continua amb la consolidació del finançament d'aquesta modalitat de projectes.
- Incorporació de nous grups al Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER). Es convoca la incorporació d'un total de 16 grups de recerca distribuïts entre 7 àrees del CIBER, tenint especial rellevància la incorporació del descriptor d'Esclerosi Múltiple.
- En el Subprograma Estatal d'Internacionalització (Programa Estatal Per a Afrontar les Prioritats del nostre Entorn):
- Projectes de col·laboració internacional. Fins ara es denominaven Projectes de Programació Conjunta Internacional; com ja va ocórrer en l’AES 2021 es finançaran mitjançant concessió directa.
Al llarg de 2022, de manera complementària a l'AES2022 i sota el seu paraigua, es llançaran una sèrie de convocatòries amb finançament procedent del Pla de Recuperació i vinculades al PERTE de Salut d'Avantguarda, entre ells dues convocatòries extraordinàries de Medicina de Precisió i Infraestructures.
Àrees i línies de recerca prioritàries
D'altra banda, l’AES 2022 inclou àrees prioritàries per a la concessió d'ajudes, contractes i projectes, en línia amb el que s'estableix pel Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació, són les següents:
- Salut al llarg de tot el cicle vital, amb especial focus en poblacions vulnerables i grups que precisin d'accions per a afavorir major equitat i reduir desigualtats socials i de gènere en salut.
- Determinants ambientals i socials de la salut.
- Malalties infeccioses i Salut Global.
- Salut digital.
- Millora de sistemes sanitaris, amb especial atenció a la seva sostenibilitat i relació amb factors socioeconòmics.
En el marc d'aquestes àrees, les línies de recerca prioritàries de la convocatòria de l’AES 2022 són les següents:
- Tecnologies moleculars i cel·lulars en salut, enfocades a una major transferència a la pràctica clínica.
- Recerca traslacional per a augmentar el coneixement dels mecanismes implicats en la malaltia i la cerca d'aplicacions clíniques, atesos els grups socials més necessitats.
- Foment de la recerca en salut pública, salut ambiental, salut laboral i millora dels serveis de salut.
- Recerca en medicaments i productes sanitaris.
- Recerca en tecnologies per a la salut.
FONT: Institut de Salut Carlos III (ISCIII)