CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 3 de marzo de 2022
L’IdISBa i la UIB lideren un projecte europeu per identificar el grau òptim d'activitat física en nens i adolescents per a una millor salut al llarg de la vida

La Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular, Catalina Picó, coordina el projecte europeu “INTEGRactiv” per a la cerca de biomarcadors que identifiquin el grau òptim d'activitat física en nens i adolescents que condicionarà la salut la resta de la seva vida.

 

El projecte serà gestionat per la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i es coordina des del “Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB)” de la Universitat dels Illes Balears (UIB) que dirigeix el Prof. Andreu Palou i que forma part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Obesitat i Nutrició (CIBEROBN).

 

El projecte ha estat seleccionat en la convocatòria de la Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) de la Comissió Europea, Standardised measurement, monitoring and/*or biomarkers to study food intake, physical activity and Health (STAMIFY).

 

 En el projecte participen centres de recerca de 4 països:

  • Espanya: IdISBa-UIB (Catalina Picó, coordinadora) i la Fundació Investigació Hospital General de València (Empar Lurbe)
  • França: University of Aix-marseille (Jean François Landrier)
  • República Checa: Institute of Physiology, Czech academy of sciences (Jan Kopecki)
  • Països Baixos: Wageningen University (Jaap Keijer)

 

 

Una activitat física personalitzada per a cada nen i su salut al llarg de la vida

 

L'activitat física proporciona beneficis per a la salut al llarg de la vida i millora molts factors de risc cardiovascular. La infantesa i l'adolescència són períodes crítics per a la salut per a tota la vida, ja que els processos que subjeuen a les malalties cardiovasculars i l'obesitat sovint tenen el seu origen en edats primerenques. No obstant això, no està clar com l'activitat física es vincula amb diferents paràmetres de salut. És necessari cobrir aquesta bretxa de coneixement i, més específicament, comptar amb biomarcadors que permetin relacionar el grau d'activitat física amb els efectes sobre la salut a mitjà i llarg termini. INTEGRActiv aborda aquest desafiament enfocant-se en la identificació de marcadors integrats que reflecteixin tots dos aspectes en nens i adolescents.

 

La identificació de nous biomarcadors s'aconseguirà combinant mesures d'activitat física i aptitud cardiorespiratòria i muscular amb: mesures antropomètriques, factors de risc cardiovascular i marcadors endocrins, citocines, miARN circulants, perfil d'expressió gènica en cèl·lules sanguínies, i perfil metabolòmic en plasma i cèl·lules sanguínies. Els biomarcadors candidats es derivaran de la caracterització i l'anàlisi integrada de dades d'una cohort central, i seran després analitzats en individus d'aquesta cohort després d'una intervenció educacional, així com en mostres existents d'altres estudis.

 

INTEGRActiv suposa avanços capdavanters per a: a) la definició de biomarcadors del nivell d'activitat física en la infantesa i l'adolescència; b) l'obtenció d'informació mecanicista del vincle entre activitat física i salut; c) la identificació de factors com a edat, sexe, pes corporal, comportament del somni i estat puberal- que afecten quantitativament les respostes dels biomarcadors; d) l'ús i desenvolupament de noves eines en la recerca en biomarcadors; e) l'avaluació i primer pas en la validació de biomarcadors candidats en un estudi d'intervenció i altres estudis independents.

 

------------------------

 

FOTO: Catalina Picó, Catedràtica de la UIB (UIB-IdISBa-ciberobn) i coordinadora de “INTEGRactiv” i Andreu Palou, investigador i Director del LBNB (UIB-IdISBa-ciberobn).