L’IdISBa promou la primera empresa derivada de l'Institut en la qual participarà amb un 5% del capital social
L’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) ha promogut la primera empresa derivada de l’Institut en la qual participarà amb un 5 % del capital social, després que el Consell de Govern n’hagi atorgat l’autorització prèvia. La societat té per objecte la recerca i el desenvolupament experimental en biotecnologia i la producció de dispositius per al diagnòstic in vitro.
Així doncs, la creació de la societat Nanodecal SL afavorirà la capacitat d’explotació industrial i comercial de les tecnologies generades per l’activitat investigadora del Grup Multidisciplinari de Sèpsia, del qual formen part els investigadors que impulsen l’empresa: Roberto de la Rica Quesada, Cristina Adrover Jaume, Antonio Clemente Ximenis i Andreu Vaquer Vadell.
Cal indicar que, com a resultat de l’activitat investigadora de l’equip, la Fundació IdISBa i el Servei de Salut de les Illes Balears han patentat a favor seu, amb una participació del 50 % cadascuna, un mètode per liquar mostres respiratòries i per a la posterior detecció d’infeccions respiratòries en aquesta mostra.
Prèviament, De la Rica, amb un altre grup de recerca, havia desenvolupat amb la Universitat de les Illes Balears i la Fundació IdISBa un altre projecte d’investigació que va donar com a resultat tecnologia i coneixement científic ampli i exhaustiu relacionat amb el procediment per emmagatzemar i alliberar nanopartícules decorades amb proteïna en substrats de paper. Aquesta tecnologia es va patentar a nom de la Universitat i la Fundació.
La combinació d’ambdues tecnologies ofereix expectatives manifestes i presenta una bona capacitat d’explotació industrial i comercial.
A hores d’ara ja es troba en desenvolupament un primer producte que consistirà en un equip de diagnòstic ràpid in vitro (IVD) destinat a detectar les infeccions respiratòries causades per Pseudomonas aeruginosa.
Atès que aquesta tecnologia bàsica podrà ser d’aplicació en el desenvolupament d’altres eines de diagnòstic, aquest mètode i la seva patent presenten un gran potencial comercial.
En aquest sentit, es considera que la millor manera de dur a terme aquesta explotació és constituir una societat mercantil amb aquest objecte i finalitat exclusius, que pugui traslladar eficientment al mercat de la producció dels medicaments i productes sanitaris —de manera que se’n pugui negociar i gestionar la producció, pròpia o mitjançant tercers subllicenciats— els equips de proves basats en aquest mètode, i obtenir els beneficis corresponents que es deriven de la producció i la comercialització d’aquests.
Font: Consell de Govern CAIB.