L’IdISBa i l'Hospital Universitari Son Espases llicencien la patent d'un dispositiu mèdic per a cirurgia laparoscòpica a l'empresa Mallorca Medical Devices S.L., filial del Grup REMEX
Investigadors de l'Hospital Universitari Son Espases i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han desenvolupat un innovador dispositiu mèdic per a facilitar la separació d'òrgans i teixits i ajudar a l'equip clínic durant les intervencions de cirurgia laparoscòpica. Les entitats han arribat a un acord de llicència de la patent amb el Grup REMEX a través de la seva nova filial “Mallorca Medical Devices S.L.”, empresa de nova creació que aposta per la recerca, desenvolupament i recerca de nous dispositius mèdics a Balears.
Els investigadors responsables de la invenció són Francesc Xavier Molina Romero, José Miguel Morón Canis i Leandro Augusto Brogi, personal de l'Hospital Universitari Son Espases a més d'investigadors del grup de Simulació i 3D (S-3D) de l'IdISBa, i Emilio Romo Pérez, investigador extern especialitzat en prototipat per a patents.
El febrer de 2021, l'IdISBa va registrar la sol·licitud de patent prioritària sota la titularitat del Servei de Salut de les Illes Balears i de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa); “Dispositiu per a convertir un instrument quirúrgic en un separador” en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques. La patent nacional es troba actualment concedida i s'estan realitzant les accions necessàries per a estendre la protecció a l'àmbit internacional.
La patent protegeix un dispositiu mèdic innovador que facilita la realització de cirurgies laparoscòpiques. El dispositiu consta d'un element quirúrgic, plegable-desplegable i ajustable a qualsevol pinça laparoscòpica que té com a funció fer tasques de separació i sustentació d'òrgans i teixits durant la intervenció.
Aquesta solució innovadora resol múltiples problemes actuals. Redueix el mal dins de qualsevol òrgan o element de la cavitat abdominal en augmentar la superfície de contacte, permet continuar utilitzant el canal de treball sense substituir la pinça o element que s'estigui utilitzant en la intervenció i no té limitacions d'ús. A més, es pot introduir i extreure pels mateixos canals de treball estàndard d'aquestes intervencions. S'espera que aquest dispositiu pugui ser aplicable en la indústria mèdica d'instrumentació de cirurgia laparoscòpica per a qualsevol especialitat.
El contracte de llicència d'explotació de la patent, entre el Servei de Salut de les Illes Balears, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears i Mallorca Medical Devices S.L. va entrar en vigor el passat 20 de març. L'empresa es troba ja treballant en un full de ruta per al desenvolupament del producte comercial basat en aquesta tecnologia.
Font: Nota informativa CAIB (12/04/2023)