El Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments se celebra avui, 7 de juny, i té com a objectiu crear consciència i inspirar accions per a ajudar a prevenir, detectar i gestionar els riscos transmesos pels aliments.
En aquesta línia, des de l’IdISBa, l'investigador Antoni Colom, del Grup d'Investigació en Salut Pública de les Illes Balears (GISPIB), va posar en marxa l'any 2017 el projecte «Quantificació de la Higiene Alimentària i Nutrició com a Qualificació del Control Oficial: «QxQ» a través del programa intramural INNOVATIO, l'objectiu del qual era fomentar la innovació en salut entorn de l’IdISBa.
El projecte buscava prevenir les malalties relacionades amb l'alimentació i la nutrició mitjançant el desenvolupament pilot d'una estratègia de participació amb apoderament de les empreses operadores de la cadena alimentària per a quantificar la seva seguretat alimentosa i fer-la visible als ciutadans a través d'un portal web i proveïdor dades obertes per a terceres parts i realitzar una avaluació de l'impacte en salut.
Arran d'aquest projecte, el grup GISPIB sha publicat en la revista científica «Trends in Food Science & Technology» l'article «From control systems to safety culture in the global foodservice outlet arena: A Balearic Islands perspective», el propòsit del qual és mirar cap al futur on, els operadors d'empreses alimentàries, els tècnics consultors externs, així com els inspectors de l'autoritat reguladora, treballin junts utilitzant solucions tecnològiques d'avantguarda, per a harmonitzar la interpretació de les normes d'innocuïtat alimentària amb un enfocament consistent i la diligència deguda a nivell de la UE i mundial.
El Dia Internacional de la Innocuïtat dels Aliments serveix perquè s'incrementin els esforços destinats a garantir que els aliments que mengem siguin innocus, incorporar la innocuïtat alimentària a l'agenda pública i reduir la càrrega que representen les malalties transmeses pels aliments a nivell mundial. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) són les entitats de l'ONU encarregades de coordinar la celebració del Dia en col·laboració amb els estats membres i altres organitzacions pertinents.