CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

martes, 27 de junio de 2023
Premi a Diabetext, un projecte de l'IdISBa que ha creat una eina digital per a donar suport a la cura de les persones amb diabetis a través del telèfon mòbil en Balears

El passat 17 de juny, el Grup d’Investigació en Atenció Primària i Promoció comunitat autònoma de les Illes Balears (GRAPP-caIB) va rebre el premi al millor abstract en el congrés 16th International Primary Care Diabetis Europe Conference.

 

El resum del treball titulat “DiabeText, an mHealth intervention to support diabetes self-management, improves quality of life and diabetes self-efficacy in people with type 2 diabetes” va ser premiat amb el reconeixement de l'organització i dotat amb 1000 €. La Dra. Rocío Zamanillo, investigadora de l’IdISBa, va presentar l'estudi durant la sessió plenària que va tenir lloc el passat 16 de juny.

 

Es tracta dels resultats de l'assaig clínic, realitzat en atenció primària, que avalua l'efectivitat de la intervenció DiabeText en 742 participants. Aquesta intervenció consisteix a enviar missatges de text personalitzats sobre la base de dades de la història clínica de persones amb diabetis tipus 2 per a informar-los de com prendre bé la seva medicació per al sucre així com seguir uns hàbits de vida saludables.

 

Els resultats van mostrar que DiabeText va millorar significativament la qualitat de vida i l'autoeficàcia en el maneig de la diabetis dels participants del grup intervenció. Si bé no es van observar canvis en el control glucèmic ni en l'adherència al tractament (medicació, dieta i exercici). Després de la presentació, l'audiència, formada principalment per metges generalistes, va mostrar interès a conèixer l'acceptació per part dels pacients, que com mostren els nostres resultats qualitatius és molt positiva.

 

També van mostrar curiositat per saber com s'aconseguia personalitzar els missatges a partir de les dades de la història clínica, ja que és un gran repte poder dissenyar eines digitals que aprofitin aquesta informació i, finalment, van preguntar sobre l'ús del telèfon mòbil en persones amb una edat mitjana de 65 anys, la qual és del 98% segons dades de l'Institut d'Estadística d'Espanya i en l'estudi no ha estat una barrera.

 

L'estudi, liderat pel Dr. Ignacio Ricci, ha rebut finançament per a implementar-se en el servei de salut de les Illes Balears i en la recollida del premi, es va fer saber que s'estava treballant a fer possible que aquesta eina fos una realitat per a les persones amb diabetis tipus 2 registrades en l'IbSalut en un futur pròxim.

 



mangakakalot