L'IdISBa, l'Hospital Universitari Son Espases i Novo Nordisk uneixen esforços per a millorar la salut de les persones amb peu diabètic
La Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), l'Hospital Universitari Son Espases i Novo Nordisk uneixen esforços i experiència per a millorar la salut de les persones amb peu diabètic. En concret, han posat en marxa el projecte “Estandardització de resultats en salut en pacients amb Peu Diabètic a les Illes Balears” el qual permetrà incorporar resultats en salut, rellevants per als pacients, professionals implicats en el maneig del pacient i gestors sanitaris que possibilitin tant una gestió sanitària basada en el valor com una medicina centrada en el pacient.
En paraules de Silvia Meije, directora del departament d'Accés al Mercat i Relacions Institucionals de Novo Nordisk España, “volem afavorir una medicina basada en anar incorporant l'experiència del pacient durant el procés assistencial i abordatge integral de la seva malaltia. Per això, és fonamental conèixer en profunditat i analitzar de manera minuciosa els resultats en salut des del moment del diagnòstic, el tractament de la malaltia i les cures posteriors. Per a la nostra companyia la innovació va més enllà de la medicina, la qual cosa implica invertir també en projectes com aquest per a garantir, entre altres coses, uns millors resultats en la salut i atenció dels pacients amb diabetis”.
Per la seva part, la doctora Carmen Sanclemente, directora mèdica de l'Hospital Universitari Son Espases, considera que “la gestió basada en valor és imprescindible en el nostre sistema sanitari perquè gràcies al pacient podem continuar aprenent i augmentant la nostra experiència. Així que, hem de treballar en aquesta línia perquè el nostre treball tingui sentit”.
S'estima que entre el 15% i el 25% de les persones amb diabetis desenvolupen peu diabètic en algun moment de la seva vida. La Unitat de Peu Diabètic de l'Hospital Son Espases es va posar en marxa fa 15 anys, en 2008, per a intentar pal·liar les greus conseqüències derivades de les amputacions en persones amb diabetis. Des de llavors, com explica la doctora Sanclemente, “hem anat aprenent i guanyant experiència, la qual cosa ens ha permès obtenir molt bons resultats. Així, podem aplicar tractaments més efectius i més complexos. A més, gràcies a l'atenció multidisciplinària i primerenca aconseguim una assistència més eficient del pacient amb úlcera al peu, ja que en aquesta complicació el temps sempre és un factor en contra”.
Peu diabètic: importància de l'estandardització de resultats
Les dues complicacions cròniques que poden desenvolupar les persones amb diabetis i afectar el peu són la neuropatia sensitiumotora i la malaltia arterial perifèrica. El peu diabètic és una complicació cada dia més freqüent i amb un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que el pateixen. “Si no es diagnostica i es tracta adequadament, una simple úlcera pot acabar amb una amputació que, per petita que sigui, alterarà la funció biomecànica del peu, i a més augmenta les possibilitats que es puguin produir noves úlceres en el futur”, incideix l'expert Melcior Lladó, coordinador de la Unitat Funcional de Peu Diabètic de l'Hospital Son Espases i investigador de l'estudi pilot que es durà a terme com a part del projecte.
Asimismo, añade este experto, “el tratamiento y cuidado de las úlceras derivadas de las complicaciones del pie diabético requieren un compromiso de tiempo considerable, que puede generar estrés y preocupación emocional en la persona afectada y alterar temporal o definitivamente su situación laboral”. Por eso, va a ser vital la información que se obtenga del estudio piloto que también se va a llevar a cabo. Al respecto, señala que, “la recopilación y análisis de datos cuantitativos y cualitativos nos permitirá evaluar la efectividad de las intervenciones existentes, identificar brechas en la atención y mejorar los resultados de salud en esta población”.
Així mateix, afegeix aquest expert, “el tractament i cura de les úlceres derivades de les complicacions del peu diabètic requereixen un compromís de temps considerable, que pot generar estrès i preocupació emocional en la persona afectada i alterar temporal o definitivament la seva situació laboral”. Per això, serà vital la informació que s'obtingui de l'estudi pilot que també es durà a terme. Sobre aquest tema, assenyala que, “la recopilació i anàlisi de dades quantitatives i qualitatives ens permetrà avaluar l'efectivitat de les intervencions existents, identificar bretxes en l'atenció i millorar els resultats de salut en aquesta població”.
En definitiva, tots els experts coincideixen que “l'estandardització de variables de resultats en la pràctica clínica del maneig del peu diabètic ens permetrà, a més de millorar la relació metge-pacient, optimitzar l'atenció dels pacients i la gestió de la seva malaltia”.
FOTO (Novo Nordisk):