CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 10 de julio de 2023
Un estudi liderat per IdISBa permet identificar quins pacients amb càncer de mama respondran al tractament amb immunoteràpia

El Laboratori Epigenètica del Càncer de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha emprat intel·ligència artificial per a desenvolupar un classificador molecular que prediu la resposta al tractament de pacients amb càncer de mama triple negatiu. Aquest mètode, denominat TNBC-ICI, és específic per al tractament d'immunoteràpia, una nova teràpia que utilitza el propi sistema immune del pacient per a atacar al tumor.

 

Malgrat que la immunoteràpia ja s'ha establert com una eina habitual per a alguns tipus de càncer, com el melanoma, només un percentatge de pacients amb càncer de mama triple negatiu responen a aquest tractament. TNBC-ICI pot ajudar els especialistes a prendre decisions i personalitzar el tractament de pacients amb aquesta mena de tumors.

 

El projecte dirigit pel Dr. Diego Marzese ha estat realitzat en la seva major part per l'investigador predoctoral Miquel Ensenyat Méndez i ha comptat amb la col·laboració d'oncòlegs, cirurgians i bioinformàtics de prestigiosos centres de recerca nacionals i internacionals, incloent-hi el International Breast Cancer Center (IBCC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Duke, la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA), el Saint John´s Cancer Institute, i la Universitat de Southern Califòrnia (USC).

 

Segons el Dr. Javier Cortés, referent mundial de l'oncologia mamària, director del International Breast Cancer Center (IBCC) i coautor del treball publicat “saber quins pacients amb càncer de mama poden beneficiar-se o no del tractament d'immunoteràpia és una de les àrees de recerca més innovadores. Aquest classificador molecular pot ser una eina que ens permeti en un futur pròxim tractar a les nostres pacients d'una manera molt més precisa, evitant efectes adversos de manera innecessària”.

 

L'estudi publicat en la revista d'accés obert Communications Medicine del grup Nature compta amb el suport de la Fundació CONTIGO contra el Càncer en la Dona i l'Institut de Salut Carlos III.

 

Per a més informació:

Enllaç a la publicació de la revista: https://www.nature.com/articles/s43856-023-00311-y

Web Laboratori: https://www.marzeselab.com/home

Web Fundación CONTIGO: https://www.fundacioncontigo.org/merit/

 

Foto (equip investigador IdISBa):