CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 27 de septiembre de 2023
Torna la Nit de la Recerca amb actes simultanis a Mallorca, Menorca i Eivissa

La Nit de la Recerca, la proposta balear per commemorar l’European Reasearchers Night, torna enguany amb una proposta d’activitats unificada a cada una de les illes. Més d’una setantena d’investigadors de 12 centres d’investigació participaran en una programació que es desenvoluparà a Mallorca, al Parc de la Mar i l’Escala Reial de Palma; a Menorca, a l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer, a Maó, i al Museu Monogràfic Puig des Molins, a Eivissa.

 

Antoni Carmona, secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, ha destacat el caràcter unitari de la proposta d’activitats d’enguany per «apropar encara més la tasca dels investigadors a la ciutadania, unint els centres en un lloc a cada una de les illes» amb l’objectiu de facilitar la col·laboració entre ells i cap a la ciutadania.


A les Illes Balears, des del 2005, els centres d’investigació i de difusió organitzen activitats amb motiu de la Nit dels Investigadors i sempre amb el suport del Govern. Enguany s’ha fet una passa més i, a través de la coordinació de la Secretaria Autonòmica, s’ha organitzat un gran acte unitari i simultani a cada una de les illes a fi d’apropar la celebració encara més a la societat. Els diferents centres han treballat conjuntament en la proposta per dissenyar un contingut diversificat, obert a diferents públics, amb l’objectiu de mostrar la importància de la tasca investigadora per a la societat en tots els àmbits del coneixement.


La programació començarà a les 18 hores amb una xerrada inaugural a càrrec de la doctora Alicia Sintes, catedràtica de l’àrea de Física Teòrica a la Universitat de les Illes Balears, una de les pioneres en l’estudi de les ones gravitacionals i que participa en projectes de recerca internacionals. La proposta d’activitats que s’ha organitzat a Palma es concreta en un repertori que va des de contacontes per als més petits fins al gran espectacle final de monòlegs Els actors de la ciència, conduït pel presentador i músic David Ordinas.


A Mallorca, hi participen la Universitat de les Illes Balears (UIB), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), el Centre Oceanogràfic de les Balears – IEO, la delegació del CSIC a les Illes Balears, el Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB), l’Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP).


A Menorca, la celebració s’articula entorn del retorn a la societat de la recerca concreta que es fa a Menorca i comptarà amb la participació d’investigadors, però també d’empreses que aprofiten la recerca i que se’n beneficien per al desenvolupament de productes més sostenibles.


Als actes organitzats a Menorca hi participen la Xarxa d’Estacions de Recerca de les Illes Balears, com a amfitrió de la programació; el Centre Oceanogràfic de les Balears - IEO, que és el responsable científic de l’Estació, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i el Centre Bit de Menorca.


La proposta combinada del Museu d’Arqueologia d’Eivissa i Formentera amb l’Agrupació d’Astronomia d’Eivissa versa sobre arqueoastronomia, un camp de recerca científica poc conegut. Les xerrades programades per a divendres es completaran amb la jornada de portes obertes a l’Observatori del Puig des Molins.

 

 

Font: Nota informativa CAIB (27/09/2023)