El Grup de Recerca Resistència Antibiòtica i Patogènesis de les Infeccions Bacterianes IdISBa rep el Premi Francisco Soria Melguizo
El Grup de Recerca Resistència Antibiòtica i Patogènesis de les Infeccions Bacterianes IdISBa - Servei de Microbiologia Hospital Son Espases, ha estat distingit amb el Premi Francisco Soria Melguizo. Un premi dotat amb 50.000 euros, que es lliurà ahir 21 de desembre a Madrid.
El Jurat designat per a fallar el citat Premi ha acordat la concessió d'aquest guardó al Servei que dirigeix el Dr. Antonio Oliver Palomo en l'Hospital Universitari Son Espases, en atenció a la seva excel·lent trajectòria en l'àmbit de la Microbiologia Clínica, especialment per la seva aportació a la recerca per al desenvolupament, validació i transferència d'eines per al diagnòstic ràpid i de precisió de les infeccions per bacteris resistents a antibiòtics, al desenvolupament de models terapèutics innovadors per a combatre-les, i per la seva destacadíssima contribució a l'estudi de la resistència antibiòtica en Pseudomonas aeruginosa.
El Premi Francisco Soria Melguizo, que suma la seva quarta edició, pretén reconèixer la labor d'aquelles entitats i institucions que hagin dedicat la seva activitat, clínica o investigadora, a l'àmbit de la Microbiologia i els mèrits i les aportacions de la qual realitzades al desenvolupament d'aquesta àrea del coneixement biomèdic resultin especialment destacables.
A aquest premi, dotat amb 50.000 euros, han optat en aquesta edició de 2023 les candidatures d'una desena d'entitats i institucions radicades a Espanya, tant públiques com privades.
Sobre el Grup de Recerca guardonat
El Grup de Recerca ‘Resistència Antibiòtica i Patogènesi de les Infeccions Bacterianes’ de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) - Servei de Microbiologia Hospital Son Espases de Mallorca, que lidera el Dr. Antonio Oliver Palomo, es troba entre els grups de major prestigi internacional en l'àmbit de la resistència als antibiòtics, sent probablement el més reconegut a nivell mundial en l'estudi de la resistència antibiòtica en Pseudomonas aeruginosa.
El Grup va ser constituït en 2002 i actualment està format per 29 investigadors, incloent-hi investigadors bàsics i clínics de l'Hospital Universitari Son Espases (Servei de Microbiologia, Servei de Vigilància intensiva i Unitat de Recerca) i de la Universitat de les Illes Balears estant, per tant, les activitats investigadores, assistencials i docents perfectament integrades i engranades. És un dels cinc grups considerats com Altament Competitius dins de l'IdISBa, al desenvolupament del qual ha contribuït de manera notable.
Durant aquests anys, el Grup ha establert una àmplia xarxa de col·laboracions estables amb altres grups nacionals i internacionals de prestigi, avalades per desenes de publicacions i projectes competitius conjunts. Va formar part des de la seva creació en 2003 de la Xarxa de Recerca en Patologia Infecciosa (REIPI) de l'Institut de Salut Carlos III i del CIBERINFEC des de 2021. Està acreditat com a laboratori de referència en la Xarxa de Laboratoris per a la vigilància de Microorganismes resistents (RedLabRa) dependent del Pla nacional de resistències (PRAN). Així mateix, coordina la xarxa europea per a la vigilància de la resistència antibiòtica en Pseudomonas aeruginosa a Europa (ISARPAE) dependent de la Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). També forma part de la Xarxa de laboratoris de seqüenciació del SARS-CoV2 (RELECOV). La solvència i excel·lència del Grup de recerca es reflecteix també en l'elevada captació de finançament i recursos humans en convocatòries competitives.
El Dr. Oliver va agrair ahir a la Fundació Francisco Soria Melguizo la concessió d'aquest guardó i va reconèixer la gran labor i lliurament de totes les persones que formen o han format part d'aquest equip. Antonio Oliver va repassar les fites més destacables del grup que lidera, que li han fet mereixedor d'aquest premi: “M'agradaria esmentar la troballa i caracterització de noves dianes terapèutiques per a combatre la resistència i la virulència de P. aeruginosa; el descobriment i caracterització dels principals mecanismes de desenvolupament de resistència als nous antibiòtics β-lactàmics enfront de P. aeruginosa; la caracterització dels mecanismes d'adaptació, persistència i resistència antibiòtica en les infeccions cròniques; el desenvolupament i aplicació de models terapèutics pioners basats en l'anàlisi dels biofilms per a l'optimització dels tractaments en aquestes infeccions; o la descripció i caracterització del resistoma de P. aeruginosa a través de la seqüenciació de genoma complet”, va citar.
En la clausura de l'acte van participar la directora general de Recerca i Docència de la Comunitat de Madrid, María Luz dels Màrtirs Almingol; la viceconsellera d'Universitats, Recerca i Ciència, Ana Ramírez de Molina; i el director de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), Cristóbal Belda.
FOTOS: Fundación Francisco Soria Melguizo