L'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears obté la reacreditació com a centre d'excel·lència investigadora
El passat divendres, dia 2 de febrer, l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears va rebre, a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Son Espases, la visita de la presidenta del Govern, Margalida Prohens i la consellera de Salut, Manuela García, per tal de comunicar que l’Institut ha obtingut, aquest gener, la renovació d’acreditació com a Institut d’Investigació Sanitària (IIS), un reconeixement que concedeix l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) als centres d’excel·lència investigadora del Sistema Nacional de Salut.
La presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha celebrat la reacreditació de l’IdISBa i ha assegurat que «es reconeix la capacitat i l’excel·lència en la recerca i el talent dels investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària, i es situa el conjunt de les Illes Balears en el mapa de la recerca i el desenvolupament de coneixement en l’àmbit biosanitari».
Per la seva part, la directora científica de l’IdISBa, Antònia Barceló, destaca que «la reacreditació ha estat una línia estratègica per a la qual el meu antecessor en la direcció científica, el doctor Miquel Fiol i el seu equip, han treballat intensament els darrers anys i que assegura el futur de l’Institut, així com la seva excel·lència i consolidació».
Així mateix, la Dra. Barceló va assenyalar que «La reacreditació com a institut de recerca sanitària és un segell d’excel·lència que permet als instituts ser més reconeguts i optar a captar més recursos, beques, ajudes, projectes… i obre la porta al fet que investigadors de fora vulguin venir o que els d’aquí vulguin continuar la seva carrera investigadora a les Illes Balears».
Amb aquest reconeixement, l’IdISBa aconsegueix renovar altres cinc anys la seva inclusió en l’elit dels centres de recerca biosanitària d’Espanya. Això permetrà a l’Institut continuar accedint a diferents programes de recerca per aconseguir més finançament, desenvolupar nous projectes i garantir la millora dels recursos tècnics i humans.
La primera acreditació de l’IdISBa es va obtenir el gener de 2019. Transcorregut el període d’aquesta acreditació, es va sol·licitar la seva renovació. Un grup d’auditors de l’ISCIII va fer la visita d’anàlisi els dies 23, 24 i 25 octubre de 2023. Finalment, aquest 18 de gener la Comissió d’Avaluació va adoptar l’acord d’emissió de l’informe favorable per a la reacreditació de l’IdISBa i es va notificar a l’Institut el dia 30 de gener de 2024.
Reacreditació com a centre d’excel·lència investigadora
L’Institut de Salut Carlos III assenyala en el seu informe favorable que l’IdISBa presenta una activitat de millora progressiva i contrastada des de la seva acreditació inicial. Així mateix, l’informe esmentat assenyala que l’Institut ha acreditat capacitats creixents en l’atracció i la retenció de talent investigador, així com un sòlid rendiment científic i de captació de finançament per a la recerca, circumstància que reflecteix l’efecte d’una consolidació efectiva en els processos de governança.
Finalment, ressalta la qualitat evident de la producció científica desenvolupada per l’Institut a les Illes Balears en els seus més de 6.172 m² destinats a l’activitat de recerca i de gestió, distribuïts entre totes les diferents entitats que el conformen.
Una xarxa de 35 instituts de recerca sanitària
Actualment, la xarxa d’instituts de recerca sanitària acreditats en l’àmbit estatal està integrada per 35 centres dedicats a la recerca bàsica i aplicada, constituïts pels hospitals del Sistema Nacional de Salut, les universitats, els organismes públics de recerca i altres centres, amb la finalitat de crear instituts de recerca multidisciplinaris. L’IdISBa és l’únic IIS acreditat a les Illes Balears.
L’ISCIII publica convocatòries de concurrència competitiva a les quals només es poden presentar els instituts acreditats, per tant, aquest reconeixement atorga major visibilitat i competitivitat a l’IdISBa.
Font: Nota informativa CAIB (02/02/2024)