La Comissió Europea llança EU-JAMRAI 2 per donar una resposta unificada a la resistència als antibiòtics
La Comissió Europea i organitzacions de 30 països s'han reunit a París aquest 13 de febrer de 2024 per posar en marxa la segona Acció Conjunta sobre Resistència als Antimicrobians i Infeccions Relacionades amb l'Assistència Sanitària (EU‑JAMRAI 2). Està coordinada per l'organisme francès Inserm (Institut Nacional de Salut i Recerca Mèdica), amb el suport del Ministeri de Sanitat francès i una notable participació d'Espanya a través de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), així com d’altres 20 entitats espanyoles.
EU-JAMRAI 2 es converteix en una iniciativa europea de col·laboració amb l'objectiu de combatre més eficaçment la resistència als antimicrobians, una important amenaça per a la salut pública, responsable de més de 35.000 morts a l'any a la Unió Europea (UE) i d’1,3 milions de persones a tot el món.
Després de l'èxit d'EU-JAMRAI 1, que es va desenvolupar entre 2017 i 2021, aquest últim projecte defensa un ambiciós programa de treball «d’una sola salut» que reuneix els estats membres de la UE, juntament amb Islàndia, Noruega i Ucraïna.
EU-JAMRAI 2 està cofinançat pels socis implicats i el Programa EU4Health, amb un pressupost total de 62,5 milions d'euros, dels quals 50 procedeixen de la Comissió Europea. Aquest nivell de finançament subratlla la prioritat que concedeix la Unió Europea a la lluita contra la resistència als antimicrobians.
PARTICIPACIÓ BALEAR EN EL PROJECTE
Entre els organismes d'Espanya que participen activament en aquest important programa de treball es troba la Conselleria de Salut de les Illes Balears, a través de la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Hospital Universitari Son Espases (HUSE), que amb una dotació de 235.341 € d'aquest pressupost total de 62,5 milions d'euros, repeteixen la seva participació amb l'objectiu de continuar avançant en la lluita contra les resistències als antimicrobians.
Capitanejant la participació balear en aquest important projecte europeu trobem com a investigador principal, el Dr. Eusebi Castaño, actual cap de Servei de Planificació Sanitària de la Conselleria de Salut, i com coinvestigador principal, el Dr. Antonio Oliver, investigador de l’IdISBa i cap de servei de Microbiologia a HUSE.
La participació de l’IdISBa en sis dels nou paquets de treball centrats en la salut humana, donen continuïtat a la tasca realitzada de 2018 a 2021, i asseguren la creació de sinergies amb les estratègies desenvolupades en aquesta línia en la comunitat autònoma, enfortint l'impacte i l'efectivitat de les mesures implementades.
Espanya juga de nou un paper crucial en aquesta segona part del projecte. A través de l'AEMPS, pertanyent al Ministeri de Sanitat, lidera les àrees de treball de comunicació i sensibilització i colidera Disseminació, PROA en salut humana, sanitat animal i medi ambient.
ELS OBJECTIUS D'EU-JAMRAI 2
EU-JAMRAI 2 cerca implementar accions concretes per prevenir i lluitar eficaçment contra la resistència als antibiòtics en tots els àmbits de la salut humana, animal i ambiental, apoderant als països participants per enfortir els seus plans d'acció nacionals ben fonamentats. La missió és reduir el risc d'exposició dels ciutadans europeus a bacteris resistents als antibiòtics. Això implica estructurar una vigilància integrada i reforçar la prevenció d'infeccions a escala «d’una sola salut», al mateix temps que es millora l'atenció als pacients amb infeccions bacterianes, garantint, per exemple, l'accés a una teràpia antibiòtica eficaç i proporcionada.
Didier Samuel, director general d’Inserm, ha declarat: «L'aplicació a llarg termini d'un enfocament coordinat “d’una sola salut” continua sent una prioritat per als pròxims anys, també ho és per al futur. [...] Cap Estat té la capacitat d'actuar en solitari contra la resistència als antimicrobians [...]. La cooperació ja no és una opció; és la condició de l'èxit en la lluita mundial contra la resistència als antimicrobians».
Roser Domènech Estimat, directora «d’una sola salut» en la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, ha declarat que «la resistència als antimicrobians és la gran pandèmia del nostre temps. Requereix una actuació urgent ara, a Europa i a tot el món. En 2023, la UE va acordar objectius recomanats en matèria de resistència als antimicrobians i consum d'antimicrobians, i mesures que inclouen la prevenció i el control de les infeccions, la vigilància i el seguiment, el foment de la innovació i l'accés, l'ús prudent dels antimicrobians i una major sensibilització. Els 50 milions d'euros aportats per la Comissió Europea a JAMRAI 2, la xifra més gran que hem destinat mai a la lluita contra la resistència als antimicrobians, ajudaran els països de la UE a marcar la diferència sobre el terreny».