Investigadors de l’IdISBa i la UIB identifiquen una proteïna clau en la recuperació després de l’ictus
La proteïna PATJ fa un paper clau en la recuperació de les zones del cervell afectades per un ictus o accident cerebrovascular, segons un estudi liderat pel grup de recerca en Neurobiologia de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i de l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears,.
La descoberta obre la porta a «accelerar la reparació del dany cerebral després de l’ictus, atès que no es disposa encara de cap fàrmac eficaç per tractar les lesions cerebrals associades», segons assenyala el doctor Cristòfol Vives-Bauzà, professor del Departament de Biologia de la UIB i investigador principal del grup de recerca en Neurobiologia de l’IdISBa.
D’acord amb els resultats de l’estudi publicat recentment a la revista científica Cell Death Discovery, del grup Nature, la importància de la proteïna PATJ recau en el fet que s’encarrega de regular la formació de nous vasos sanguinis a la regió lesionada del cervell després de l’ictus. Això és essencial per tornar a aportar oxigen i nutrients a la zona del cervell que ha quedat malmesa.
En estudis previs, els investigadors varen aconseguir identificar l’any 2019 el primer gen associat al pronòstic funcional després de l’ictus, la PATJ. La recerca es va fer mitjançant aproximacions genètiques basades en anàlisis comparatives del genoma humà entre pacients d'ictus isquèmic que varen tenir una bona recuperació funcional amb aquells pacients que varen patir seqüeles greus.
Des d’aleshores, els investigadors han ampliat la recerca a través d’estudis funcionals per determinar la funció del gen PATJ en el context de la regeneració de la lesió isquèmica cerebral. Aquests resultats han permès concretar el paper clau d’aquesta proteïna a l’hora de regular la formació de nous vasos sanguinis a la zona afectada, un procés indispensable per regenerar la lesió cerebral.
Ictus
Un ictus és l’alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell, a causa d’una obstrucció (ictus isquèmic, que són la majoria de casos) o pel trencament d’una artèria cerebral (ictus hemorràgic). Es tracta d’una malaltia aguda que pot comprometre les funcions cognitives, motores, sensitives o emocionals. Té un impacte molt important tant en els pacients com en els sistemes de salut, atès que és la causa principal de discapacitat i dependència al món. A Espanya, una persona pateix un ictus cada 6 minuts, un fet que representa al voltant de 175.0000 casos cada any, dels quals un terç acaben amb algun grau de dependència.
Suport institucional
La recerca dels investigadors de la UIB i l’IdISBa ha estat finaçada per la Fundació Marató de TV3 a través dels estudis Epigenesis (188/C/2017), Genius (307/U/2017) i GODs (776/C/2011); pel Fons d’Investigacions Sanitàries - Institut de Salut Carlos III (PI21/00890) i la xarxa RICORS Ictus (RD21/0006/0004,RD21/0006/0007) amb fons Next Generation; per la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital del Govern de les Illes Balears, cofinançat pels fons de la Unió Europea (PROCOE/14/2017), i per l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya (AGAUR-2021SGR-0656 i AGAUR-2021SGR-1093).