Descobert que un fàrmac emprat per a la diabetis tipus 2 redueix el nombre de reingressos hospitalaris en infarts aguts de miocardi
L’empagliflozina és un fàrmac que avui dia s'administra a persones amb diabetis tipus 2, ajudant a reduir els nivells de sucre en sang. Recentment, ha demostrat ser un tractament també beneficiós per a pacients amb infart agut de miocardi, independentment de si tenen diabetis o no.
El Dr. Xavier Rosselló Lozano, investigador clínic de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, i professor associat de la UIB, acaba de publicar els resultats d'un nou assaig clínic, EMPACT-MI a nivell internacional sobre els beneficis clínics d'aquest fàrmac, l’empagliflozina.
Assaig clínic EMPACT-MI: l’empagliflozina
Els resultats relatius al benefici d'aquest fàrmac en infart agut de miocardi venen de l'assaig clínic EMPACT-MI i s'han presentat en el congrés de l’American College of Cardiology, celebrat a Atlanta (EUA) aquest mateix dissabte 6 d'abril de 2024.
L'assaig clínic EMPACT-MI és un estudi clínic aleatoritzat que ha reclutat 6.522 pacients amb infart agut de miocardi en més de 451 hospitals de 22 països diferents. A la meitat dels pacients, se'ls va proporcionar empagliflozina, mentre que a l'altra meitat se'ls va administrar un placebo. Després d'un seguiment de 18 mesos, es va comprovar que l’empagliflozina reduïa el nombre de morts i reingressos hospitalaris posteriors.
Encara que l’empagliflozina no va reduir de manera global els esdeveniments clínics respecte al placebo (8.2 % vs. 9.1 %, respectivament) sí que s'ha pogut documentar una possible reducció del 23 % de reingressos hospitalaris, dada que es corroborarà en futurs estudis.
Els resultats principals han estat publicats en The New England Journal of Medicine, una de les revistes més prestigioses en el món de la medicina.
A més d'aquests resultats principals, s'han publicat simultàniament dos articles amb resultats secundaris a dues revistes de reconeixement internacional en cardiologia, Circulation i la Journal of the American College of Cardiology. En aquests, es demostra que l’empagliflozina redueix el nombre de reingressos hospitalaris per insuficiència cardíaca en tot l'espectre de severitat de l'infart agut de miocardi (amb major o menor disfunció ventricular, i amb o sense congestió pulmonar), i que ho fa de manera consistent en els principals subgrups de pacients avaluats.
IdISBa: internacionalització investigadora
Els resultats principals d'aquest estudi han estat publicats en The New England Journal of Medicine i estan signats per autors de 40 institucions diferents a nivell internacional, a més del Dr. Rosselló, investigador de l’IdISBa i cardiòleg.
La participació d'investigadors i investigadores de l’IdISBa en assajos clínics aleatoritzats de tot el món, que tenen el potencial de canviar el pronòstic dels pacients, és un reflex de la internacionalització de l'activitat científica de l’IdISBa.
El Dr. Xavier Rosselló, investigador de l’IdISBa, ja va col·laborar com a autor en un estudi publicat en 2023 en The New England Journal of Medicine, en el qual es demostrava l'eficàcia de l’empagliflozina en pacients amb malaltia renal crònica. Altres recerques prèvies també han demostrat una reducció de mortalitat amb l'ús d'aquest medicament en pacients amb insuficiència cardíaca crònica.