jueves, 9 de mayo de 2024
Inauguració de Ciència per a Tothom 2024
Aquest matí s'ha inaugurat amb un gran èxit de participació la fira "Ciència per a tothom" a la UIB. Un any més l’IdISBa participa en aquesta fira anual que organitza la Universitat de les Illes Balears amb dues casetes on oferirà fins a sis activitats diferents.
A la inauguració, el director gerent de l'IdISBa el Sr. Carlos Enrique, ha visitat els principals estands i ha ressaltat la gran participació d'aquesta edició, tant a nivell d'activitats oferides com de centres escolars participants. L’objectiu d’aquesta activitat és precisament fomentar les vocacions científiques entre el jovent.
Aquest 2024, diferents grups de l'IdISBa participaran activament de la fira oferint un seguit d'activitat per apropar la seva tasca als més joves. En aquesta edició els tallers IdISBa són:
- Coneix el projecte SENTS. SENTS és un projecte que investiga la influència recíproca del processament somatosensorial i emocional en persones amb trastorns del neurodesenvolupament. Com a resultats, s'ha pogut objectivar que la sensibilitat (a l'acte, al dolor i a la detecció de la posició i el moviment corporal) s'associen amb la percepció i la regulació d'emocions en nins i nines amb trastorns del desenvolupament.
- Banc de dilucions. Aquesta activitat consisteix a diluir tinta i aigua amb diferents proporcions, per tal que s’observi que amb menys concentració de tinta el color va perdent la seva tonalitat.
- Laparoscòpia. La cirurgia laparoscòpica requereix el coneixement i tractament d'un equip i instrumental diferent del de la cirurgia oberta. L'objectiu d'aquesta pràctica és l'entrenament amb un simulador de baix cost d'utilitat per adquirir habilitats en tècniques laparoscòpiques bàsiques.
- Caça bacteris. Joc de pesca de bacteris per identificar l’existència de bacteris que són sensibles a qualque antibiòtic, bacteris que són resistents i bacteris multiresistents a antibiòtics.
- Cirurgia mínimament invasiva. Breu explicació teòrica de la cirurgia mínimament invasiva i representació pràctica mitjançant un pelvi-trainner o simulador. Amb participació activa de la gent que així ho vulgui.
- Nanosensors. Aprendrem a com visualitzar bacteris a simple vista. Només necessites paper, pinces, un comptagotes i el nostre revelador.
-
Podeu consultar totes les activitats de “Ciència per a Tothom-2024” en aquest enllaç: https://seras.uib.cat/ciencia/