CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 30 de mayo de 2024
Experts europeus en hàbits saludables i prevenció de l’obesitat es reuniran a Palma

L'obesitat és un problema complex i que actualment afecta a més del 30 % de la població a la Unió Europea. Per això, la Comissió Europea ha aprovat un ambiciós projecte titulat Potenciació d'hàbits de vida saludables a través de carteres d'intervenció personalitzades per prevenir i controlar l'obesitat en etapes vulnerables de la vida —l'acrònim del qual és HealthyW8— i en què les Illes Balears participa com a soci destacat de la mà d’un equip d’investigació de l'IdISBa i IUNICS, de la UIB.

 

Els propers dies 3, 4 i 5 de juny es reuniran més de 45 especialistes de tot Europa a les instal·lacions de l'IdISBa dins de l'Hospital Universitari Son Espases per abordar el complex problema de l'obesitat. El tancament de les jornades es celebrarà el 6 de juny a les instal·lacions de la Universitat de les Illes Balears. L’Acte inaugural tindrà lloc al saló d’acte d’HUSE aquest proper dilluns 3 de juny a les 12 h.

 

Concretament, l'equip d’investigació de l'IdISBa i la UIB de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), dirigit pel catedràtic i investigador, el Dr. Josep Antoni Tur, aportarà tota la seva experiència en estudis epidemiològics relacionats amb l'obesitat. Aquest mateix equip de recerca també forma part del projecte CIBEROBN (Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició), que aplega els principals laboratoris de recerca en obesitat i salut nutricional de tot Espanya.

 

Tal com explica el Dr. Josep Antoni Tur, NUCOX aporta a HealthyW8 experiència tècnica per avaluar els hàbits nutricionals i d'estil de vida, alteracions de la síndrome metabòlica, diabetis, malalties cardiovasculars i malalties hepàtiques no alcohòliques, així com l'anàlisi dels mecanismes oxidatius, antioxidants i inflamatoris a l'obesitat i altres estats patològics.

 

Projecte Europeu HealthyW8: 10 milions d'euros per controlar l'obesitat

La Comissió Europea ha aprovat el projecte europeu HealthyW8, liderat per l'Institut de Salut de Luxemburg i en què participen 24 socis de nou països diferents: Luxemburg, Alemanya, Bulgària, Espanya, Itàlia, Portugal, Dinamarca, Països Baixos i Romania.

HealthyW8 és finançat pel programa Horizon Europe amb un pressupost total de 10.001.182 euros, del qual les Illes Balears obtenen 579.142,50 euros, que gestiona l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) a través del grup NUCOX.

 

L'obesitat és un problema influenciat per factors ambientals, com ara la família, les condicions de vida i els recursos socioeconòmics, així com altres factors com la genètica, l'epigenètica, la microbiota intestinal o els trets psicològics. Per això, la prevenció de l'obesitat ha de centrar-se en les característiques de la persona i el seu entorn, utilitzant un enfocament holístic contextual.

 

Aquest és precisament l'enfocament del projecte europeu que visita Palma en aquesta propera reunió anual del HealthyW8. Un estudi europeu ambiciós que combina diversos mètodes d'estudi, incloent-hi anàlisi de factors socioeconòmics i del context de vida.

 

HealthyW8 té com a objectiu implementar aquest enfocament holístic per a la prevenció de l'obesitat. És per això que, mitjançant avaluacions psicològiques, auditories polítiques i mètodes qualitatius i quantitatius de l'àmbit en ciències socials i humanitats, pretén comprendre millor el comportament humà i els desencadenants que porten aquest 30 % de la població europea a l'obesitat. Aquest estudi es realitzarà a les poblacions més vulnerables i sensibles a l'obesitat, com són menors en edat escolar (5-10 anys i els seus pares), adults joves (18-25 anys) i les persones grans (>65 anys).

 

HealthyW8, va ser aprovat per la Comissió Europea el desembre del 2022 i té una durada de 5 anys. S'inicià el passat 1 de maig de 2023 i acabarà el 30 d'abril de 2028.

 

 



mangakakalot