CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 26 de junio de 2024
BiAlert, el primer sistema que integra la intel·ligència artificial per a la detecció precoç de sèpsia

Aquest matí s’ha presentat BiAlert, el primer sistema espanyol que aprofita la intel·ligència artificial (IA) per anticipar el risc de sèpsia amb un 96 % de capacitat predictiva. Aquest sistema ja ha obtingut la certificació CE de nivell II com a dispositiu sanitari.

 

BIAlert Sepsis sorgeix d’un projecte de recerca de l'IdISBA, l’Hospital Universitari Son Llàtzer en col·laboració amb l’IIC, centre d’R+D+i pioner en IA i expert des de fa 35 anys en tecnologies big data.

 

A l’acte de presentació hi ha acudit la consellera de Salut, Manuela García; el director general del Servei de Salut, Javier Ureña; la gerenta de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, Soledad Gallardo; el responsable de la Unitat de Sèpsia de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, el doctor Marcio Borges; el director general de l’Institut d’Enginyeria del Coneixement (IIC), Alberto Barrientos, i el gerent de la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), Carlos Enrique Herrero.

 

El gerent de l'IdISBa ha destacat que projectes com aquest, que s'emmarquen dins la innovació sanitària més puntera, són un orgull per a l'IdISBa i marquen un dels camins cap als quals es vol continuar treballant.

 

La sèpsia és una síndrome clínica greu causada per una infecció bacteriana, vírica o fúngica, amb una mortalitat estimada d’entre el 32 % i el 50 %. Representa la principal causa de mort hospitalària a tot el món i supera altres condicions adverses com la cardiopatia isquèmica, l’ictus i la majoria dels tumors. La incidència de la sèpsia augmenta aproximadament un 3 % anual, en part a causa de l’envelliment de la població i a l’increment de pacients amb pluripatologia, immunodeprimits i sotmesos a cirurgies i tractaments agressius.



 

BIAlert Sepsis recull informació cada 30 minuts des del moment d’ingrés del pacient i emet alertes a l’equip mèdic en les quals indica el risc de sèpsia amb 24 h d’antelació.

 

L’èxit de l’Hospital Universitari Son Llàtzer en la implementació de BIAlert Sepsis ha duit a incorporar-lo en altres dos hospitals. Aquesta eina no només millora la capacitat de resposta del personal mèdic, sinó que també s’adapta a les característiques específiques de cada centre hospitalari i permet una personalització cabdal perquè sigui eficaç.

 

Durant el període de prova prospectiva, que va abastar des de gener de 2019 fins a l’abril de 2022, el sistema va emetre 64.524 alertes, de les quals aproximadament el 30 % van ser revisades. En aquests casos va demostrar una precisió enorme, amb menys de l’1 % de falsos negatius. En comparació amb els mètodes tradicionals de diagnòstic de sèpsia, que ofereixen un 65 % de fiabilitat i solen detectar la condició quan ja es presenten disfuncions orgàniques, BIAlert Sepsis presenta una capacitat predictiva del 96 % fins a 24 hores abans comparat amb altres mètodes, i redueix significativament els falsos positius, des de més del 60 % fins a menys del 9 %, i negatius.

 

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la implicació dels diferents serveis de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, la Unitat Multidisciplinar de Sèpsia, el Servei d’Informàtica de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, el Grup d'Investigació de Sèpsia de l’IdISBa i l’IIC.



mangakakalot