CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

viernes, 28 de junio de 2024
La PRISIB entra a formar part d’EHDEN, una de les xarxes europees de dades sanitàries més importants

Aquest mateix mes, la Plataforma cientificotècnica de Recerca amb Informació Sanitària de les Illes Balears (PRISIB) ha rebut l’aprovació final per part d’EHDEN (European Health Data & Evidence Network) al procés d'harmonització de dades que durant els darrers mesos ha anat aplicant, per formar part així d’aquesta important xarxa d’informació sanitària a nivell europeu.

 

Projecte EHDEN: European Health Data & Evidence Network

El projecte EHDEN és una xarxa que actualment consta de 187 socis amb dades sanitàries de 29 països de la regió europea, amb més de 850 milions de registres de salut anònims harmonitzats amb el model de dades comú OMOP. 

 

L’objectiu del projecte EHDEN és facilitar l'ús de les dades sanitàries reals per tal d’avançar en tractaments, en decisions sanitàries, en resultats i, finalment, en l'atenció als pacients. Així doncs, treballa activament per crear una comunitat científica oberta on les dades dels pacients es puguin reutilitzar de manera segura i respectant la seva privadesa. 

 

Aquesta comunitat es nodreix de les aportacions de cadascun d’aquests 187 socis, dels quals ara l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) en forma part de la mà de la PRISIB, cosa que permet als investigadors treballar amb dades sanitàries a gran escala i obtenir conclusions més sòlides. 

 

Així, la PRISIB ja és oficialment Data Partners plenament funcionals d’EHDEN i apareix registrada com a tal, tant al portal del projecte EHDEN com al catàleg de fonts de dades reals per a la recerca de l'Agència Europea de Medicaments, facilitant la participació en projectes d’àmbit internacional.

 

 

PRISIB: Plataforma de Recerca amb Informació Sanitària de les Illes Balears

La Plataforma de Recerca amb Informació Sanitària de les Illes Balears (PRISIB) és la primera plataforma que posa a disposició de la comunitat científica les dades sanitàries generades pel Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) per impulsar la recerca, la innovació i l'avaluació en salut.

 

L’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Servei de Salut (IB-Salut) van engegar de manera conjunta aquesta plataforma cientificotècnica el 2018 unint totes les dades sanitàries de la comunitat autònoma. La PRISIB des de llavors no ha parat de col·laborar amb institucions i projectes com EHDEN, per tal d’harmonitzar les dades, caminant cap al model comú de presentació de dades anomenat OMOP. 

 

OMOP (Observational Medical Outcomes Partnership) és un model de dades estàndard desenvolupat per OHDSI (Observational Health Data Sciences and Informatics) centrat en la reutilització de la informació assistencial. Té per objectiu precisament establir un model comú, estandarditzat, per aquest tipus de dades a fi que puguin ser emprades a gran escala sense necessitat que les dades surtin de l’entorn on són generades i de desenvolupar codi d’extracció i anàlisis específiques per a cada node participant.

 

Enllaços d’interès:

EHDEN Data Partners

OHDSI Spain node

Agència Europea del Medicament

 



mangakakalot