CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 10 de julio de 2024
Dos projectes d’investigació de l’IdISBa becats per la Fundación Mutua Madrileña

La Fundación Mutua Madrileña va entregar ahir dimarts 9 de juliol a Madrid, les XXI Ajudes a la Recerca en Salut, dotades de 2,3 milions d'euros que es repartiren entre 23 estudis de tot Espanya. Entre aquests, es troben dues investigacions que es desenvoluparan per grups de l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears, concretament en el camp de la salut mental i en el de traumatologia que rebran un total de 255.000€.

 

El doctor Ignacio Ricci, del grup de Recerca en Atenció Primària i Promoció (GRAPP-caIB) de l'IdISBa, liderarà un dels projectes becats amb 150.000€, sobre la salut mental en els adolescents enfocat a evitar comportaments depressius i conductes suïcides.

 

Aquest col·lectiu rebrà tallers en els seus centres educatius; mentre que els professionals docents dels centres i els pares i mares dels adolescents rebran una formació dirigida a ajudar-los a identificar, gestionar i prevenir aquestes conductes.

 

Tal com explica el doctor Ignacio Ricci “Per a aquest estudi hem format un ampli equip multidisciplinari, que compta amb experts en salut mental” Aquest projecte de recerca durarà tres anys. Durant el primer any es treballarà per desenvolupar i dissenyar tota la intervenció i durant el segon any, es durà a terme un estudi pilot a una mostra petita de centres educatius. Finalment, en el tercer any es realitzarà l'assaig clínic en el qual s'avaluarà la intervenció a gran escala. Per a això es preveu la participació de 2.280 alumnes de 38 centres educatius d'educació secundària de les Illes Balears.

 

D'altra banda, al camp de la traumatologia, el doctor Manuel Gómez Florit, del grup de recerca Teràpia cel·lular i enginyeria tissular (TERCIT) de l'IdISBa durà a terme un projecte becat amb 105.000 €, una investigació per tractar malalties cròniques del tendó.

 

L'estudi utilitzarà cèl·lules mare de greix humà per a obtenir unes petites partícules anomenades vesícules extracel·lulars per a tractar problemes en els tendons.

 

En l'estudi comptarà amb diverses fases que porten a la creació de gels que es puguin injectar i que alliberaran aquestes vesícules de manera controlada en el lloc danyat. El doctor Manuel Gómez Florit apunta que “aquest projecte podria millorar el tractament de les tendinopatías en oferir una nova teràpia que no sols tracta els símptomes, sinó que també ajuda a reparar el teixit danyat”.

 

 

El doctor Ignacio Ricci i el doctor Manuel Gómez Florit, en el moment de l'entrega de l'ajuda, Ricci liderarà un estudi en salut mental per prevenir el comportament suïcida en adolescents i Gómez Florit, durà a terme una investigació per tractar malalties cròniques del tendó amb cèl·lules mare.

 

XXI Ajudes a la Recerca en Salut

 

Aquests dos projectes de recerca de l'IdISBa reben 255.000€ i es troben entre els 23 estudis més competitius de tot el territori espanyol que la Fundación Mutua Madrileña becarà aquest any.

 

Els 23 projectes de recerca guanyadors han estat seleccionats pel comitè científic de la Fundación Mutua Madrileña i es realitzaran en les àrees de trasplantaments, centrada en inmunotolerancia, òrgans bioartificiales i preservació d'òrgans (4 estudis), traumatologia i les seves seqüeles (4 estudis), malalties estranyes que es manifesten en la infància (5 estudis), oncologia centrada en immunoteràpia (3 estudis) i salut mental, enfocada a trastorns infantojuvenils (3 estudis).



manganelo