Desenvolupen una eina genòmica per detectar la resistència antibiòtica en Pseudomonas aeruginosa
Personal investigador de l’àrea de Malalties Infeccioses del CIBER (CIBERINFEC), en col·laboració amb l’IdISBa (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears) i l'Hospital Universitari Son Espases, ha estudiat una eina genòmica capaç d’identificar la resistència antibiòtica en infeccions per Pseudomonas aeruginosa directament a partir de mostres biològiques, sense necessitat d’un cultiu previ. Aquest avenç ha estat publicat a la revista eBioMedicine.
Antonio Oliver Palomo, líder de l’estudi i investigador principal al CIBERINFEC, va subratllar la rellevància clínica d’aquest patogen: “Pseudomonas aeruginosa és un causant freqüent d’infeccions cròniques i hospitalàries, amb una notable capacitat per desenvolupar resistència als antibiòtics a través de mutacions genètiques. Això sovint deriva en el fracàs del tractament, complicant la recuperació dels pacients”.
Una tecnologia genòmica d’avantguarda
L’eina desenvolupada utilitza un sistema avançat que analitza i selecciona uns 200 gens de P. aeruginosa vinculats amb la resistència als antibiòtics, l’estructura genètica del bacteri i la seva capacitat per causar infeccions greus. S’ha provat en dues situacions clíniques complexes: pneumònia en pacients de l’UCI amb soques resistents a múltiples tractaments, i en infeccions respiratòries cròniques en pacients amb fibrosi quística, on les soques del bacteri muten ràpidament, complicant el tractament.
Carla López Causapé, colíder de l’estudi i membre del grup CIBERINFEC-IdISBa, va destacar que aquest nou mètode permet detectar “de manera molt més ràpida i precisa les mutacions de resistència emergents, cosa que és essencial per ajustar els tractaments a temps i evitar que els pacients no responguin a les teràpies". Els resultats de l’estudi mostren que aquesta eina és més efectiva que els mètodes tradicionals basats en cultius, ja que redueix considerablement el temps de diagnòstic i millora la identificació primerenca de resistències.
Cap a una medicina personalitzada
Aquest avenç s’emmarca en dos projectes clau: MePRAM (Medicina Personalitzada enfront de la Resistència als Antibiòtics) i el projecte FIS, tots dos finançats per l’Institut de Salut Carlos III. La nova eina obre la porta a tractaments personalitzats en funció de la resistència antimicrobiana detectada, cosa que millorarà els resultats clínics en pacients amb infeccions per Pseudomonas aeruginosa i podria tenir un impacte significatiu en la gestió de la resistència als antibiòtics a nivell global.
Referència:
Cortes-Lara, S., Medina-Reatiga, P., del Barrio-Tofiño, E., Gomis-Font, M. A., Cabot, G., Gómez-Romano, F., Ayestarán, I., Colomar, A., Palou-Rotger, A., Oteo-Iglesias, J., del Campo, R., Cantón, R., Horcajada, J. P., López-Causapé, C., & Oliver, A. (2024). Monitoring of Pseudomonas aeruginosa mutational resistome dynamics using an enrichment panel for direct sequencing of clinical samples. EBioMedicine, 105367. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2024.105367