Un patró que combina una dieta i un estil de vida saludables redueix el risc de càncer de mama
Les dones que segueixen les recomanacions dietètiques i d'estil de vida saludable proposades pel World Cancer Research Fund (WCRF), l'American Institute for Cancer Research (AICR) i l'American Cancer Society (ACS) presenten un menor risc de desenvolupar càncer de mama, segons un article recent publicat a l'American Journal of Clinical Nutrition.
L’estudi, titulat "Adulthood Dietary and Lifestyle Patterns and the Risk of Breast Cancer: Global Cancer Update Programme (CUP Global) systematic literature review", ha estat el resultat de la col·laboració entre el grup NUTRECOR de l’IdISBa, CIBEROBN i el WCRF.
En aquesta revisió s’han analitzat 84 articles científics que exploren diversos patrons dietètics, com la dieta baixa en greixos, la dieta mediterrània, la dieta occidental, la dieta vegetariana, així com patrons que combinen la dieta amb altres factors de l’estil de vida (activitat física i adipositat). També s’han estudiat patrons basats en les recomanacions del WCRF/AICR i l’ACS per a la prevenció del càncer, així com en pautes generals per a una vida saludable, com els Índexs d’Estil de Vida Saludable.
La investigació actualitza l’evidència sobre la relació entre els patrons dietètics, l’estil de vida i el risc de càncer de mama, concloent que seguir aquestes recomanacions redueix significativament el risc, especialment en dones postmenopàusiques. En el cas de les dones premenopàusiques, els estudis són més limitats, però les dades disponibles també són prometedores.
Un enfocament més complex i global
Les investigadores postdoctorals de l’IdISBa i CIBEROBN, Jadwiga Konieczna, Alice Chaplin i la Dra. Dora Romaguera, investigadora principal del grup NUTRECOR, destaquen que "el més novedós d'aquest estudi és l'enfocament integral que hem utilitzat per analitzar com es pot reduir el risc de càncer de mama. Fins ara, la majoria d'estudis sobre la relació entre la dieta i el càncer s'havien centrat principalment en nutrients o grups d’aliments individuals (com fruites, verdures, aliments de soja, fibra, carn, greixos saturats o alcohol). Tanmateix, en la realitat, el que compta és el conjunt de la dieta, ja que és probable que els compostos actuïn de manera interactiva i sinèrgica entre ells. A més, cada vegada s’està demostrant més que un patró que combina una alimentació equilibrada, l’activitat física i el manteniment d’un pes saludable pot tenir un impacte significatiu en el risc de càncer de mama".
El càncer de mama al món
El càncer de mama continua sent una de les principals preocupacions de salut pública, amb 2,3 milions de nous casos i 685.000 morts registrades l’any 2020. Malgrat els avenços en la recerca, els científics destaquen la necessitat de realitzar més estudis en dones premenopàusiques i en subtipus específics de tumors.
Aquest treball reforça la importància d’un enfocament multidimensional en la prevenció del càncer de mama i posa les bases per a futures guies clíniques.
Adoptar una dieta i un estil de vida saludable
Com a conclusió d'aquesta revisió científica, l'estudi subratlla que, a més d’evitar el tabac, és crucial seguir una dieta rica en fruites, verdures i cereals integrals, reduir el consum d’alcohol i limitar la ingesta de carn vermella i processada. Aquests hàbits, combinats amb la pràctica regular d’exercici físic i el control del pes corporal, ofereixen un notable efecte protector contra el càncer de mama.
Aquestes pautes estan alineades amb les recomanacions del WCRF/AICR i l’ACS per reduir el risc de càncer de mama.