CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 11 de noviembre de 2024
Èxit de "Ciència a Tot Tren" amb la participació de l'IdISBa i múltiples activitats científiques a Sóller

El passat dissabte 9 de novembre, va tenir lloc una nova edició de la jornada divulgativa «Ciència a Tot Tren». Més de 300 persones van gaudir d'una experiència única a bord del tren de Sóller, on van poder participar en minixerrades científiques durant el trajecte entre Palma i Sóller.

 

L’activitat, organitzada per la Universitat de les Illes Balears (UIB), va comptar amb la participació de disset investigadors procedents de diverses institucions científiques de les Illes Balears. 

 

Entre les participants, es va comptar amb les investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), Aina Galmés, investigadora del grup Salut Global i Estils de Vida (EVES), i Natàlia García, investigadora del grup Nursing, Comunity and Global Health, que van oferir una conferència sobre el control del sucre en sang i el seu impacte en la salut. Amb el títol "Què és el sucre en sang? I què puc fer per no tenir-lo alt?", Aina Galmés i Natàlia Garcia van exposar els mecanismes que intervenen en aquesta important variable de la salut humana, així com consells pràctics per mantenir els nivells de glucosa controlats.

 

Aquesta jornada no es va limitar a les xerrades a bord del tren, sinó que també va incloure activitats complementàries a Sóller. Els participants van tenir l’oportunitat de visitar de manera gratuïta diversos centres culturals i científics de la zona, com el Museu de la Mar, el Museu Balear de Ciències Naturals i el Jardí Botànic de Sóller. Com a novetat d’enguany, es va realitzar una demostració en directe de cuina científica a càrrec del cuiner Juan Antonio Fernández, qui va desvelar els secrets de la glicació enzimàtica i de l’efecte Maillard.

 

Les minixerrades van cobrir temes tan diversos com la teràpia cel·lular, les espècies invasores, la intel·ligència artificial, el canvi climàtic i els residus alimentaris, entre d’altres. Tots aquests continguts van captivar els assistents, que van poder gaudir d'una jornada educativa i enriquidora.

 

L’activitat, organitzada per la UIB, va comptar amb la col·laboració d’institucions científiques i acadèmiques de prestigi com el CSIC, l’IMEDEA i l’IFISC, a més de l'IdISBa. Aquesta iniciativa va consolidar-se com una important cita de divulgació científica, oferint una oportunitat única per apropar la recerca a la ciutadania d’una manera didàctica i entretinguda.