El Laboratori d’Epigenètica del Càncer de l’IdISBa presenta avenços al Simposi sobre Càncer de Mama de San Antonio SABCS 2024
El Laboratori d’Epigenètica del Càncer de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), dirigit pel Dr. Diego Marzese, ha participat en el prestigiós Simposi sobre Càncer de Mama de San Antonio (SABCS 2024), considerat l’esdeveniment internacional més rellevant en investigació translacional en càncer de mama.
El grup de l’IdISBa ha presentat tres estudis innovadors que suposen avenços en el diagnòstic, tractament i atenció personalitzada de pacients amb aquesta malaltia. Aquestes investigacions, realitzades en col·laboració amb institucions de prestigi com la Universitat de Duke, la Universitat de Stanford, la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA), la Universitat de Califòrnia San Diego i la Universitat de Hallym a Corea del Sud, consoliden el lideratge del laboratori en l’àmbit de l’epigenètica i l’oncologia de precisió.
Estudis destacats presentats per l’IdISBa al SABCS 2024
Classificadors epigenètics per a l’estadificació de malaltia ganglionar (P1-01-30)
Aquest treball, liderat pel Dr. Miquel Ensenyat en col·laboració amb la Universitat de Duke i dirigit per la cirurgiana Maggie L. DiNome, ha desenvolupat classificadors epigenètics basats en mapes de metilació de l’ADN de tumors primaris, utilitzant intel·ligència artificial. Aquests classificadors prediuen l’afectació ganglionar patològica i diferencien entre pacients amb alta i baixa afectació. L’estudi demostra que pacients amb baixa afectació ganglionar podrien evitar el buidament axil·lar complet sense comprometre’n l’evolució clínica, obrint la porta a tractaments més personalitzats i menys invasius.
Alteracions epigenètiques en la morfogènesi cel·lular i la plasticitat tumoral (P4-11-09)
La investigadora Sandra Íñiguez, durant la seva estada de formació a la divisió de Cirurgia Oncològica de la Universitat de Duke sota la supervisió de la Dra. Maggie L. DiNome, ha explorat com els canvis en la metilació de l’ADN de tumors primaris s’associen amb una major capacitat d’invasió ganglionar. L’estudi aporta noves pistes sobre la progressió metastàtica del càncer de mama, identificant canvis moleculars relacionats amb la pèrdua d’adhesió cel·lular i l’evasió immune. A més, s’ha descobert l’activació de processos morfogènics en cèl·lules tumorals amb alta capacitat de metàstasi a ganglis limfàtics.
Signatures genètiques millorades per predir la progressió del carcinoma ductal in situ (DCIS) a càncer invasiu (P1-03-21)
Liderat pel Dr. Pere Llinàs-Arias i dirigit pel Dr. Diego Marzese, aquest estudi ha identificat patrons d’expressió genètica capaços de predir amb alta precisió els casos de carcinomes ductals in situ que evolucionen a malaltia invasiva. Els resultats, ja en procés d’adaptació per al seu ús en laboratoris d’anatomia patològica mitjançant l’avaluació de quatre proteïnes clau, prometen optimitzar la gestió clínica i evitar tractaments innecessaris en pacients amb lesions que no progressaran.
Reconeixement internacional i abast
El SABCS 2024 és un escenari ideal perquè aquests avenços de l’IdISBa arribin a la comunitat científica internacional. Les presentacions dels estudis han tingut lloc durant les sessions de dimecres 11 i dijous 12 de desembre als Halls 2-3 de l’esdeveniment.
L’impacte d’aquesta participació reafirma el compromís de l’IdISBa amb la investigació de punta en càncer de mama i la seva missió de millorar la qualitat de vida dels pacients mitjançant la ciència translacional.