Dimecres 25 iniciarem la “II Jornada IdISPa” amb la conferència del director científic de l’IdISPa, el Dr. Miquel Fiol, on ens va fer un repàs de la memòria científica del primer any de vida de l’Institut; així com del Pla estratègic i Pla de Recursos Humans. Seguidament es celebraren simultàniament reunions internes dels grups de recerca de les 7 àrees de l’IdISPa (un total de 53 grups).
Ahir dia 26, la consellera de Salut, Patricia Gómez, el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, el director científic de l’Institut i la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, varen inaugurar oficialment la “II Jornada IdISPa”.
Durant la inauguració, la consellera va incidir en “la importància d’entendre que la recerca és una inversió, no una despesa” i que “per afrontar els nous reptes sanitaris amb èxit es necessiten equips d’investigadors multidisciplinaris amb la capacitat d’abordar la complexitat dels problemes des de diferents perspectives”, la qual cosa és una de les grans fortaleses de l’IdISPa.
Tot seguit, el Dr. Josep Manuel Menchón, director científic i cap del grup de recerca de Psiquiatria i Salut Mental de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) va impartir la conferència inaugural, on ens va indicar que els reptes actuals en la recerca biomèdica són la internacionalització, la innovació, la cooperació, la traslacionalitat i l’interès social. A continuació, un grup de cada àrea ha fet una presentació d’un projecte.
A l’horabaixa va tenir lloc la taula rodona “El repte de la captació i retenció del talent investigador”. En aquest sentit, el Dr. Emilià Pola, ens va explicar què és i com funciona la Institució Catalana de Recerca (ICREA), entitat de la qual ell és el director executiu. Addicionalment, una representant de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) com a principal organisme públic de recerca, que finança, gestiona i executa la investigació biomèdica a Espanya, la Dra. Victoria Ureña, ens va exposar les polítiques que duen a terme en recursos humans i la carrera investigadora del SNS. Per una altra part, la Dra. Dora Romaguera exposà les seves preocupacions com a representant d’investigadors tipus Ramón y Cajal i Miguel Servet; i finalment, el director general d’Innovació i Recerca, el Sr. Pep Lluís Pons, va exposar els esforços de la seva direcció general en front al cofinançament i l’estabilització del personal investigador i va aprofitar per avançar que en qüestió de dies publicarien la convocatòria de les “Accions Especials d'R+D+i”.
Finalment, 6 investigadors de l’IdISPa varen presentar un resum de la seva tesi doctoral, tesis llegides durant 2014 i principis 2015:
- Dr. Xavier Mulet: “Caracterització del mutant nfxB de Pseudomonas aeruginosa: paper en la resistència antibiòtica dels biofilms i interacció amb els mecanismes de resistència intrínsecs.
- Dra. Mª Jesús Serrano: “Tractament higiènic-dietètic de la depressió a Atenció Primària"
- Dr. Rafael A. Fernández: “Estudi de l'estat oxidatiu. Nivells en individus sans i distints grups patològics"
- Dra. Mercedes Nadal: “Efectes dels estrògens, la genisteïna i la leptina sobre l'estrès oxidatiu en càncer de mama. Importància de l'UCP2”
- Dra. Susana González: “Factors que influeixen a la incorporació de l'evidència científica a la pràctica diària de les enfermeres d'Atenció Primària”
- Dra. Noemí Sansó: “Afrontament davant la mort en professionals cures pal•liatives. Variables moduladores i conseqüents”
La cloenda de la Jornada va ser a càrrec la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, acompanyada del director general d’Innovació i Recerca, el Sr. Pep Lluís Pons i el vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, el Dr. Antoni Aguiló.
La “II Jornada IdISPa” ha estat un èxit de participació amb uns 120 assistents.
Moltes gràcies a tots els participants i a la UIB pel seu acolliment!
ARTICLES RELACIONATS: