CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 31 de marzo de 2025
Un assaig clínic internacional amb participació clau de l’IdISBa i la UIB conclou que la dapagliflozina millora el pronòstic dels pacients amb estenosi aòrtica severa

La dapagliflozina és un fàrmac que ha demostrat que és eficaç en pacients que pateixen diabetis, insuficiència cardíaca o malaltia renal crònica. Tot i aquest alt nivell d’evidència científica, es desconeixia si aquest fàrmac era igualment eficaç en malalts amb estenosi aòrtica severa, una malaltia valvular en general pròpia de persones d’edat avançada.

 

Un nou estudi, presentat el 29 de març al congrés de l’American College of Cardiology celebrat a Chicago i publicat simultàniament a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine, ha desvelat el paper d’aquest fàrmac en la milloria del pronòstic dels pacients amb estenosi aòrtica severa. El Dr. Xavier Rosselló, investigador clínic de l'Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears, ha estat el coordinador metodològic i estadístic de l’estudi, i és el tercer autor de la publicació.

 

L’estudi DAPATAVI

L’estudi DAPATAVI (de l’acrònim en anglès Dapagliflozin In Patients Undergoing Transcatheter Aortic Valve Implantation) ha demostrat que la dapagliflozina redueix la mortalitat, els ingressos hospitalaris per insuficiència cardíaca i les visites a urgències en pacients amb estenosi aòrtica aguda. En aquest assaig clínic, han participat 1.257 pacients de 39 centres espanyols, entre els quals hi ha l’Hospital Universitari Son Espases. Aquests pacients tenien una característica en comú: havien estat recentment intervinguts mitjançant cateterisme d’una estenosi aòrtica severa. La meitat dels participants varen rebre dapagliflozina, mentre que l’altra meitat no ho varen fer. Després d’un any de seguiment, la taxa de mortalitat o empitjorament de la insuficiència cardíaca va del 15% per al grup de la dapagliflozina, i del 20,1% per al grup que no prenia el fàrmac. Aquestes dades es tradueixen en una millora del pronòstic de més del 25%.

 

Rellevància de l’estudi

L’estudi DAPATAVI és important perquè tracta una població que ha estat històricament poc representada als assajos clínics. En primer lloc, perquè els participants de l’estudi tenen una edat mitjana de 82 anys (la mitjana d’edat dels estudis cardiovasculars es troba habitualment més allunyada de la nostra realitat demogràfica, i se situa entre els 65 i els 70 anys).

 

En segon lloc, els estudis que s’han fet fins ara amb aquest fàrmac han exclòs deliberadament el pacients amb estenosi aòrtica severa, ja que es considera una població de risc molt alt. Per tant, abans de la publicació d’aquest estudi, es desconeixia totalment si aquest fàrmac podia ser eficaç en una població tan particular. És molt important destacar que l’estenosi aòrtica és la malaltia valvular més prevalent al nostre entorn i, per tant, la que implica més intervencions i costs.

 

Impacte en la nostra comunitat

Aquest estudi s’ha dut a terme sense la col·laboració de la indústria farmacèutica, i és important per a la comunitat científica balear perquè situa la UIB, l’IdISBa i l’Hospital Universitari Son Espases com a centres de referència per a l’anàlisi estadística i la interpretació d’assajos clínics que tenen el potencial de canviar la vida de les persones. Els pacients amb aquesta patologia es podran beneficiar d’aquest tractament de manera immediata, perquè el fàrmac ja es comercialitza.

 

El Dr. Rosselló ja va coordinar dues guies de pràctica clínica el 2023 i el 2024 per al maneig de la síndrome coronària aguda i de la síndrome coronària crònica, respectivament, i es va convertir en el primer cardiòleg europeu que coordina dues guies de pràctica clínica dos anys consecutius. El seu grup de recerca Fisiopatologia i Terapèutica Cardiovascular té com a línia prioritària l'avaluació crítica de l'evidència científica presentada a les guies de pràctica clínica. L'objectiu del grup és avaluar de manera detallada els assaigs clínics que donen suport a l'ús de proves diagnòstiques, medicacions i intervencions en pacients amb patologia cardiovascular, amb l'objectiu d'aplicar el coneixement de la manera més rigorosa possible.

 

 

Referència bibliogràfica

Sergio Raposeiras-Roubin, Ignacio J. Amat-Santos, Xavier Rossello, et al. Dapagliflozin in Patients Undergoing Transcatheter Aortic-Valve Implantation. New England Journal of Medicine 2025. doi:  10.1056/NEJMoa2500366

 

Notícies relacionades

Una guia europea per al maneig de la síndrome coronària crònica, coordinada des de les Illes Balears