Investigadors IdISPa reben el premi a la millor comunicació oral al "I Congrés Internacional Neuroiberia"
Investigadors IdISPa del grup "Neurocirurgia, neuropatologies i neurocrítics" que treballen al Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Son Espases, han estat guardonats amb el premi a la millor comunicació oral en el "I Congrés Internacional Neuroiberia" organitzat per la Societat Espanyola de Neurocirurgia i per la Societat Portuguesa de Neurocirurgia, i que ha tingut lloc a Estoril (Portugal) els dies 11-14 de maig.
L’objectiu de l’estudi guardonat ha estat comparar els resultats d’un fàrmac comercial que s’utilitza per fer reseccions de tumors malignes més precises al cervell per mitjà de la fluorescència juntament amb un altre amb el mateix principi actiu, preparat a l’Hospital Universitari Son Espases.
Els resultats de l’estudi determinen que ambdós fàrmacs són igual d’efectius, tot i que l’elaborat a l’Hospital presenta els avantatges següents:
- és fins a nou vegades més econòmic,
- la presentació de l’envàs és més segura perquè pot evitar errors en l’administració (tot i que es pren per la via oral, l’empresa comercial el presenta com si fos per injectar-se)
- es pot elaborar la dosi adequada per a cada pacient, mentre que l’empresa presenta el producte per a pacients de 75 kg de pes.
El fàrmac elaborat pel Servei de Farmàcia de l’Hospital s’utilitza per facilitar la cirurgia del glioblastoma, un tumor cerebral maligne de creixement ràpid. Cada any, el Servei de Neurocirurgia de Son Espases opera una quarantena de pacients amb aquesta patologia. Amb el fàrmac genèric s'estimulen les cèl·lules tumorals emetent fluorescència, la qual cosa permetrà al neurocirurgià operar amb més precisió i amb un cost econòmic inferior.
En l’estudi també ha participat investigadors del grup "Lípids en Patologia Humana" i grup "Biologia cel·lular del càncer", i ha col·laborat la plataforma de microscopia de l'IdISPa.
FONTS:
Estimula les cèl·lules tumorals emetent una fluorescència, cosa que permet al neurocirurgià veure més bé les zones afectades
Estimula les cèl·lules tumorals emetent una fluorescència, cosa que permet al neurocirurgià veure més bé les zones afectades