El vicepresident Biel Barceló i la consellera Patricia Gómez visiten l’exposició “Investigació biosanitària a les Illes Balears”
El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han visitat avui l’exposició “Investigació biosanitària a les Illes Balears” en el Centre Cultural Sa Nostra.
A l’acte han assistit també la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Marga Frontera; el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons; el director científic de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), Miquel Fiol; el gerent de la Fundació d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (FISIB), David Martínez, i els investigadors autors de la mostra.
Aquesta exposició és un projecte de divulgació científica en el qual han participat 25 grups d’investigació de l’IdISBa amb l’objectiu de donar a conèixer el seu treball científic i acostar així als ciutadans els projectes de recerca sanitària que es duen a terme a les Illes Balears.
"Apostam per la recerca amb l'objectiu d'avançar cap a un canvi de model productiu a les Illes Balears. Aquesta aposta es reflecteix amb l'augment del pressupost; per a 2017 tenim un total de 14,62 M € per a recerca. El pressupost de la Direcció General d'Innovació i Recerca ha augmentat un 25 % i el pressupost de l'IdISBa fins a un 48 % des de 2015, increment que ens permetrà millorar les condicions dels nostres investigadors, fomentar la captació, la retenció i el desenvolupament professional de talent investigador a la nostra comunitat", ha destacat Biel Barceló.
En aquest sentit, Patricia Gómez ha explicat que des de l’IdISBa es fan les passes necessàries per retenir talent a les nostres illes, i ha avançat que es treballa en el Projecte de decret de carrera investigadora, mitjançant el qual es regularà l’accés a la professió, la promoció professional i l’estabilització dels investigadors.
Així mateix, la consellera ha assenyalat que la divulgació científica també forma part dels objectius de la Conselleria de Salut “perquè a més de promocionar la cultura científica és important fomentar les vocacions científiques, explicar a la societat la feina que desenvolupen els nostres investigadors i apropar els resultats de la investigació a la població”.
La mostra està integrada per 25 cartells didàctics molt bons de comprendre que han elaborat els integrants de 25 grups d’investigació de l’IdISBa. “Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular”; “Pedres als ronyons: litiasi renal”; “Biomarcadors associats amb la fisiopatologia de l’envelliment”; “Diabetis i malalties neurodegeneratives”; “Genètica per combatre la discapacitat associada a l’ictus”, o les “Malalties respiratòries cròniques” són algunes de les temàtiques.
Han participat en l’edició dels cartells investigadors com ara Fèlix Grases, Carles Bona, Joan Llobera, Dora Romaguera, Cristòfol Vives, Joana Mª Ferrer Balaguer, Damià Heine, Antònia Obrador-Hevia, Gwendolyn Barceló, Antonio Gutiérrez o Julia García-Fuster, entre d’altres.
L’exposició romandrà oberta en el Centre Cultural Sa Nostra fins al 3 de març, amb horari de dilluns a divendres, de 10.30 a 13.30 h i de 17.00 a 20.00 h. Després serà itinerant i recorrerà centres educatius i centres sanitaris de les Illes Balears.
FONT: Conselleria Salut (Nota informativa)