CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

martes, 6 de febrero de 2018
Primera patent internacional conjunta entre la Universitat de les Illes Balears i l'IB-Salut

Un equip d'investigadors del grup de recerca en Litiasi Renal i Biomineralització i del grup de recerca en Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs de la Universitat de les Illes Balears, conjuntament amb els investigadors del grup de Patologies Vasculars i Metabòliques de l'Hospital Son Llàtzer, tots ells membres de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han patentat l'ús del fitat i la seva combinació amb vitàmers B6 per prevenir el desenvolupament de les complicacions associades a la diabetis mellitus.

 

Aquesta patent és la primera que s'ha fet conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) en el marc de l'IdISBa. La patent s'ha transferit recentment a l'empresa Devicare, i ha estat llicenciada en l'àmbit internacional.

 

El fitat, un antioxidant per prevenir les malalties de la diabetis

Els pacients diabètics presenten valors anormalment alts de glucosa en sang. Aquest excés indueix al desenvolupament de les patologies associades a la diabetis, com ara neuropatia, nefropatia, aterosclerosi o calcificació vascular. A la vegada, aquest excés de glucosa en sang també ha estat assenyalat com el responsable de l'augment de la prevalença de malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer i el Parkinson, en persones diabètiques.

 

El factor desencadenant d'aquestes patologies en els diabètics és la reacció del sucre en excés sobre les proteïnes de l'organisme i la consegüent formació dels productes finals de la glicació o AGE. Els AGE indueixen canvis estructurals i funcionals en les proteïnes sobre les quals es formen. La formació dels AGE esdevé mitjançant processos oxidatius, per la qual cosa l'ús de composts amb capacitat antioxidant prevé la seva formació i el desenvolupament de les patologies associades a la diabetis.

 

En un estudi fet pels investigadors de la UIB i de l'Hospital Son Llàtzer, l'administració de fitat a quaranta pacients amb diabetis mellitus del tipus 2 va implicar un descens notable en la quantitat d'AGE circulants, així com en els indicadors típics de mesura de la glicació i de l'estrès oxidatiu. Per tant, la patent protegeix l'ús del fitat per a la prevenció de la formació d'AGE i de les patologies associades a la diabetis, de manera individual o en combinació amb altres composts naturals, com la piridoxamina, un derivat de la vitamina B6.

 

Col·laboració entre la Universitat i l'Hospital Son Llàtzer

Aquesta patent és el resultat d'una recerca en la qual han participat investigadors de la UIB i del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut). L'equip d'investigadors el formen:

 

Grup de recerca en Litiasi Renal i Biomineralització (UIB):

  • Doctor Fèlix Grases Freixedas
  • Doctora Antònia Costa Bauzà
  • Doctor Francisco Berga Montaner

Grup de recerca en Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs (UIB):

  • Doctor Miquel Adrover Estelrich

Grup de Patologies Vasculars i Metabòliques (Hospital Son Llàtzer):

  • Doctor Lluís Masmiquel Comas
  • Doctora Pilar Sanchis Cortés
  • Doctora Rosmeri Rivera Irigoín
  • Senyora Regina Fortuny Marquès

 

Tots els investigadors són membres de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears.