CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

viernes, 9 de noviembre de 2018
Més de 80 persones participen en una jornada sobre els aspectes ètics de la ciència oberta i el “big data” a la recerca en salut.

La Jornada, que s’ha celebrat a la seu del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears, tenia com a objectiu proporcionar formació als membres del CEI-IB i als investigadors en salut sobre l’aplicació dels principis de la Ciència Oberta i les seves implicacions ètiques i legals i promoure el debat al respecte.

 

La Ciència Oberta representa un canvi de paradigma al procediment científic, i es basa en la cooperació com a pilar fonamental de l’avançament de la ciència a partir de l’accés públic universal de les dades i els resultats de la recerca en format digital.

 

El primer bloc de la jornada, orientat a avaluar la situació actual i perspectives de futur de la ciència oberta, s’ha iniciat amb una conferència per part de Lluís Anglada, director de Ciència Oberta al Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). La seva ponència ha anat seguida per la participació de Verónica Juan, directora de la Biblioteca Virtual del Sistema Sanitario Público de Andalucía, que ha exposat els avantatges de la publicació dels articles científics en Accés Obert. Fernanda Peset, professora a la Universitat Politècnica de València, ha tancat el bloc amb una xerrada sobre com utilitzar les dades que es generen a un projecte de recerca.  Virgili Páez, cap de Bibliosalut, ha moderat el debat generat al respecte d’aquests temes.

 

El segon bloc s’ha centrat en els aspectes ètics i legals de la recerca amb dades sanitàries. Així, Gonzalo Álvarez, de Global Factory, ha exposat una perspectiva jurídica sobre els sistemes d’anonimització de les dades sanitàries per al seu ús a la recerca. Per la seva part, Itziar de Lezcuona, subdirectora de l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona, ha departit sobre les implicacions legals de l’ús del Big Data sanitari. La darrera conferència de la jornada ha anat a càrrec de Míriam Méndez, advocada de l’Hospital Clínic de Barcelona, i ha tractat sobre el paper que els Comitès d’Ètica de la Investigació han de jugar en la recerca amb Big Data. La taula rodona posterior ha estat coordinada per Francisco Campoamor, president del CEI-IB.

 

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec de Margalida Frontera, directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut; Francisco Campoamor, president del CEI-IB, i Manuela García, presidenta del COMIB.