La ingesta d'una dieta obesògena durant la lactància predetermina obesitat i alteracions metabòliques als descendents, fins i tot més que l'obesitat materna per si mateixa. Aquest és el resultat principal de la tesi doctoral de Catalina Amadora Pomar Oliver, defensada a la Universitat de les Illes Balears, que estudia, en models animals, els efectes obesogens de l'anomenada «dieta de cafeteria» (molt rica en energia, amb aliments altament calòrics i molt llaminera) que ingereixen mares lactants sobre la salut metabòlica a llarg termini de la seva descendència.
El fals prim
Els resultats suggereixen que les criatures de les mares alimentades amb dieta de cafeteria, malgrat que, sorprenentment, tinguin un pes corporal baix, tindran més adipositat, a més d'alteracions en l'homeòstasi de la glucosa, hiperlipèmia, alteracions del perfil lipídic i un augment dels nivells circulants d'àcids grassos lliures.
El conjunt d'aquestes alteracions metabòliques que es manifesten sense estar associades a un augment del pes corporal correspon al fenotip que es coneix com a «fals prim», el qual pot relacionar-se amb canvis en la composició de la llet de les mares alimentades amb dieta de cafeteria durant la lactància. A més, la ingesta materna d'una dieta obesògena, més que obesitat materna per si mateixa, s'associa a canvis en el perfil circulant de triglicèrids i de certs microARN específics de la llet materna.
Marcadors primerencs
En la tesi es proposa també l'ús del perfil sanguini d’acilcarnitins i aminoàcids en condicions d'alimentació i dejuni com a possibles marcadors primerencs d'alteracions metabòliques, que podrien ser útils per predir una major susceptibilitat a desenvolupar malalties metabòliques en l'edat adulta.
La tesi doctoral de Catalina Amadora Pomar Oliver, defensada a la Universitat de les Illes Balears (UIB), s’emmarca en l'activitat investigadora del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, que pertany al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i a l'Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), i ha estat dirigida pel doctor Andreu Palou i la doctora Juana Sánchez.
Fitxa de la tesi doctoral
Títol: Factores determinantes y mecanismos en la programación metabólica de una dieta obesogénica.
Autora: Catalina Amadora Pomar.
Programa de doctorat: Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada.
Directors: Juana Sánchez i Andreu Palou.
Data de l'esdeveniment: 05/12/2018
Data de publicació: 05/12/2018
Font: UIB