L’investigador Fabián Unda encapçala un estudi sobre la hipertensió arterial resistent
La prevalença global de la hipertensió arterial a Balears, entre els 35 i els 74 anys, és d'un 47,8%; un 52,3% en homes i un 43,5% en dones.
El doctor Fabián Unda, metge de família i expert en hipertensió arterial, és l'investigador principal d'un estudi sobre la hipertensió arterial resistent. La investigació es va posar en marxa l'any passat amb un projecte pilot en què van participar pacients de 18 a 80 anys adscrits al centre de salut de Camp Redó. Els pacients identificats tenien tensions arterials de ≥140 / 90 i es van utilitzar tres fàrmacs (un diürètic) o quatre o més amb qualsevol tensió arterial de la persona.
En el projecte pilot, que ara s'amplia a les diferents comunitats autònomes i en el qual es pretén que participin més de 70 metges, es van identificar a través de la recepta electrònica dels principis actius i en la història clínica electrònica: els diagnòstics d'hipertensió arterial i les variables clíniques i epidemiològiques.
El doctor Unda explica que, després de realitzar el projecte pilot, que compta amb el suport de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i de l’IdISBa, «la idea és ampliar-lo» per poder aprofundir més en les causes i les conseqüències de la hipertensió arterial resistent.
Els resultats del primer projecte van ser que, dels 21.342 pacients de 18 a 80 anys del centre de salut de Camp Redó, el 19,4% era hipertens (tensió arterial alta), d'ells el 61,2% tenien prescrit algun antihipertensiu. Un total de 235 pacient (1,15%) complien els criteris d'hipertensió arterial resistent.
D'altra banda, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca s'ha marcat com una de les línies estratègiques importants la millora de la capacitat resolutiva dels equips dels centres de salut. Per a això, s'ha procedit a la compra de 101 nous aparells de monitorització ambulatòria de la pressió arterial (MAPA) per un valor de 55.500 euros.
Paral·lelament s'ha elaborat un document com a model d'organització interna del MAPA en els centres de salut per millorar el diagnòstic i el seguiment de la hipertensió arterial, en el qual es recullen les recomanacions de realització de la tècnica i incorpora consells per als pacients.
Font: Ultima Hora