CA | ES | EN

LATEST

miércoles, 24 de enero de 2018
L'IdISBa reconeix quatre projectes d'investigació emmarcats en els programes Synergia i Innovatio

L’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha fet entrega dels guardons que acrediten la concessió dels projectes d'investigació de la primera convocatòria dels programes Synergia i Innovatio.

 

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha lliurat els guardons als investigadors que participen en els quatre projectes seleccionats i ha reconegut la gran feina que es du a terme a l’IdISBa per captar i retenir talent investigador a la nostra comunitat autònoma.

 

“Aquest Govern té molt clar que la recerca i la innovació han de ser el motor d’un sistema de salut excel·lent i així es posa de manifest amb un pressupost  per a l’IdISBa que s'ha incrementat més d’un 60 % des de l’any 2015. És el nostre compromís continuar donant tot el nostre suport a la investigació amb l'objectiu de posar en marxa noves accions d'impuls de la recerca d'excel·lència i consolidar les ja iniciades”, ha destacat la consellera.

 

Els programes Synergia i Innovatio es varen posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de potenciar l'activitat científica dels investigadors en ciències de la salut de les Illes Balears.

 

Aquesta convocatòria ha estat oberta de l’1 de setembre fins al 24 de setembre de 2017 a tots els grups de recerca de l’Institut, amb la finalitat de fomentar la col·laboració de grups d’investigació dins un mateix projecte i la translació efectiva del coneixement generat a la salut de la població, tot impulsant la col·laboració entre el sector sanitari, l’entorn universitari i el sector empresarial.

 

El programa Innovatio compta amb el patrocini de  la Fundació Iberostar i té per objectiu fomentar la innovació en salut a l’entorn de l’IdISBa, mitjançant el finançament d’un projecte d’investigació, especialment en l’àmbit de la innovació, que fomenti la col·laboració del sector sanitari, l’entorn universitari i el sector empresarial.

 

A la convocatòria Innovatio es varen presentar quatre sol·licituds.

 

El projecte “Cuantificación de la Higiene Alimentaria y Nutrición con Calificación del Control Oficial: "QxQ"” d'Antoni Colom, investigador adscrit al grup d’investigació en salut pública, ha obtingut la millor puntuació.

 

L’objectiu general del projecte és la prevenció de les malalties relacionades amb l'alimentació i la nutrició mitjançant el desenvolupament pilot d’una estratègia de participació amb l’apoderament de les empreses operadores de la cadena alimentària per quantificar la seva seguretat alimentària i fer-la visible als ciutadans a través d'un portal web i proveïdor open data per a terceres parts i fer una avaluació de l'impacte en salut.

 

El termini d’execució d’aquest projecte és de tres anualitats (2018, 2019 i 2020) amb una dotació global en el conjunt de les anualitats de 75.000 euros.

 

Paral·lelament, el llançament del programa Synergia ha permès el desenvolupament de projectes d'investigació en salut en un marc d’excel·lència de manera coordinada per dos grups d’investigació de l'IdISBa. El pressupost global de la convocatòria  és de 160.000 euros, que s’executen en dues anualitats (2018 i 2019).

 

A aquest programa es varen presentar dotze projectes, dels quals se n’han seleccionat i finançat tres:

 

  • Projecte coordinat entre la Dra. Antònia Obrador i el Dr. Jaume Sauleda: “Interacción entre las vías Wnt y NFkB en procesos inflamatorios y progresión del cáncer de pulmón. Análisis de perfiles genómicos y biopsia líquida”. El projecte té per objectiu principal dilucidar el paper de la interacció de la via Wnt amb la via de NF-kB en els processos inflamatoris relacionats amb la progressió del càncer de pulmó no microcític. Les dues vies són potencials dianes terapèutiques que podrien significar noves estratègies terapèutiques per a pacients de càncer de pulmó, a més de trobar nous biomarcadors útils en la pràctica clínica per al maneig d’aquests pacients.

 

 

  • Projecte coordinat entre el Dr. Antonio Gutiérrez García i la Dra. Regina Alemany Alonso: “Papel pronóstico y etiopatogénico de la actividad epigenética mediada por miRNAs en el linfoma difuso de célula grande B tratado con R-CHOP con o sin radioteràpia”. Aquest projecte proposa investigar les vies etiopatogèniques i de senyalització cel·lular regulades per l’activitat d'aquests tres miRNA, el paper en LDCGB es desconeix, a través de la transfecció i el silenciament en línies cel·lulars de LDCGB, i n’avalua els efectes en proliferació, viabilitat, sensibilitat a fàrmacs i perfils d’expressió gènica.

 

  • Projecte coordinat entre la Dra. Ana Mena Ribas i la Dra. Gwendolyn Barceló Coblijn: “Estudio de las recurrencias en la infección por C. difficile mediante el análisis de la microbiota intestinal e identificación de marcadores lipídicos del estado de la infección en sangres y heces”.
    La infecció per C. difficile (ICD) és la primera causa de diarrea nosocomial i un dels principals agents etiològics de la diarrea d’adquisició comunitària i associada a antibiòtics, i se situa com un dels patògens nosocomials de major impacte i més difícil control. Per tant, els objectius d’aquest projecte d'investigació són comparar la microbiota i lipidoma intestinal de persones sanes amb pacients amb ICD primària i recurrent, identificar biomarcadors lipídics de l'estat de la infecció analitzant els exosomes plasmàtics i el de les cèl·lules exfoliades presents en la femta i analitzar el microbioma i lipidoma en mostres de donants i receptors de trasplantament de matèria fecal.

 

Premi “Oriol Bonnín”

 

Per altra banda, l’Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, el Servei de Salut i l’Hospital Universitari Son Espases han duit a terme la convocatòria de la segona edició del premi "Oriol Bonnín" a la investigació en patologia cardiocirculatòria.

 

El premi “Oriol Bonnín” està patrocinat per l’Obra Social “la Caixa” i l’ha lliurat el director mèdic de l’Hospital Universitari Son Espases, Javier Murillas.

 

El Dr. Francisco Javier Roselló amb el projecte “Targeting myocardial infarction consequences in the acute and chronic setting using experimental and statistical approaches” ha estat qui ha aconseguit una millor puntuació per part del jurat i, per tant, es beneficiarà dels 3.000 € amb què està dotat el premi.

 

El treball o projecte de recerca en patologia cardiocirculatòria s'ha avaluat tenint en compte tres criteris. El primer, la contribució als objectius marcats per l’IdISBa així com la concordança amb els plans, els processos i els programes de salut que es duen a terme des de l’entitat. El segon, la qualitat tècnica del projecte. El tercer, la qualitat científica del projecte.

 

A l’acte d’entrega de projectes i premis de l’IdISBa han participat, a més de la consellera Patricia Gómez, el gerent de l’IdISBa, David Martínez; el director científic de l’Institut, Miquel Fiol, i el director mèdic de l’Hospital Universitari Son Espases, Javier Murillas.

 

Així mateix, han assistit a l’acte, Margalida Frontera, directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut; el doctor Oriol Bonnín, i el gerent de Son Espases, Josep Pomar, entre d’altres.

 

 

 

 

 

FONT: CONSELLERIA DE SALUT

 



Copyright 2024 IDISBA | Privacy policy | Cookies policy | Legal notice