CA | ES | EN

ActividadeS

viernes, 2 de junio de 2017
Sessió científica IdISBa-HUSE. Dr. Carlos López Otín: “Los paisajes genómicos del cáncer y del envejecimiento”

Dijous 08 de juny a les 08:30h, la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Espases acolliran la sessió científica, “Los paisajes genómicos del cáncer y del envejecimiento” a càrrec del Dr. Carlos López Otín, investigador i catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de les Facultats de Biologia, Química i Medicina de la Universitat d’Oviedo.

 

El Dr. Carlos López Otín es formà a les Universitats de Saragossa i Complutense de Madrid, on es va doctorar en 1984. Doctor Honoris Causa per les Universitats Internacional Menéndez Pelayo i Saragossa, ha exercit la seva labor professional al Centre “Ramón y Cajal” i el Centre de Biologia Molecular "Severo Ochoa" de Madrid i a les Universitats de Lund-Suècia, Nova York i Harvard.

 

Compagina la seva labor docent a la Universitat d'Oviedo amb el desenvolupament de línies de recerca sobre Biologia tumoral, Biologia de l'envelliment i Anàlisi funcional de genomes que han portat a la identificació i caracterització de més de 60 nous gens humans implicats en la progressió del càncer i síndromes d'envelliment prematur. Aquests resultats queden reflectits en més de 350 publicacions en revistes internacionals (més de 40 articles en les revistes Nature, Science o Cell) i la direcció de més de 30 tesis doctorals.

 

Des de 2009 codirigeix la contribució espanyola al gran projecte internacional dels Genomes del Càncer (ICGC-CLL) que ha permès desxifrar el genoma tumoral complet de més de 500 pacients amb leucèmia limfàtica crònica i identificar mutacions recurrents en gens convertits en dianes terapèutiques preferents.

 

El treball del seu grup en l'àmbit de la senescència cel·lular i síndromes progeroides ha proporcionat una visió integrada de les alteracions moleculars i cel·lulars subjacents al procés d'envelliment normal i patològic. El projecte liderat per Carlos López-Otín “Desentranyant l'envelliment: dels mecanismes moleculars a les estratègies d'intervenció" ha obtingut en 2017 una European Research Council (ERC) Advanced Grant, el més prestigiós programa europeu de suport a la recerca destinat a investigadors de reconegut prestigi internacional.