CA | ES | EN

últimas noticias

lunes, 22 de agosto de 2016
Un estudi d'investigadors IdISPa cerca noves teràpies per a sarcomes

El grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica de l’Insitut d’Investigació Sanitària de Palma (IdISPa), dirigit per la doctora Antònia Obrador, ha presentat un estudi d’investigació que cerca noves teràpies per aturar el creixement tumoral dels sarcomes.


El grup multiciscipliari de recerca, que properament publicarà l’estudi a una revista especialitzada d’àmbit internacional, ha demostrat utilitzant cultius de cèl·lules de sarcomes tractats amb fàrmacs experimentals dirigits específicament a inhibir unes determinades proteïnes, que aquests composts aconsegueixen aturar el creixement tumoral dels sarcomes. L’estudi ha estat presentat en 3 congressos europeus d’investigació en càncer.


Aquest grup de recerca ha contat amb la col·laboració del servei d’Oncologia i del servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Son Espases, així com d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears del grup d’Investigació Clínica i Translacional.


Els investigadors s’han centrat en l’estudi de les protïnes Wnt i β-catenina, promotores del creixement tumoral i metàstasi en sarcomes i altres tumors sòlids. Degut a que la cèl·lula tumoral té vies d’escapament per aquests tipus de fàrmacs, generant resistències en un període de temps variable, en una segona fase de l’estudi s’ha estudiat in vitro la combinació d’aquests fàrmacs amb la quimioteràpia convencional utilitzada de manera rutinària en aquests pacients i s’ha pogut constatar que l’addició dels inhibidors a la quimioteràpia en millorava la seva eficiència.


Aquests resultats obren noves opcions terapèutiques per aquests tipus de tumors. És per això que el grup de d’investigació proposa l’estudi de les alteracions moleculars dels pacients per a poder seleccionar els que es puguin beneficiar d’aquestes teràpies i poder oferir una medicina més personalitzada. 


Els sarcomes de parts toves són tumors que s’originen als teixits d’origen mesenquimal, que suposen al voltant de l’1% dels càncers en adults. Representen un grup histològicament molt heterogeni, amb més de 50 subtipus diferents, els quals poden aparèixer en qualsevol part del cos. En estadis avançats de la malaltia, la quimioteràpia és el tractament més comú amb unes taxes de resposta del 25%. Malgrat això, el mal pronòstic dels pacients ha fet necessari trobar nous enfocaments en el tractament dels sarcomes de parts toves. Actualment la recerca es basa en l’estudi de diverses vies moleculars en busca de teràpies més efectives i personalitzades.


FONT: Última Hora (16/08/2016)